Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny6. 4. 2022 07:58

Švýcarskou cestou k českému úspěchu

Společnost PBT Rožnov p. R. byla založena v roce 1992 jako dceřiná společnost obchodní firmy PB Technik AG Zollikon ve Švýcarsku. Postupným vývojem ale v průběhu let dospěla k samostatné obchodní i technické činnosti. Logickým krokem pak byl v roce 2006 odkup zahraničního podílu a společnost, která patří v Česku a na Slovensku v současnosti k největším dodavatelům zařízení a materiálů pro SMT a THT technologie, se stala ryze českou.

Petr Simon autor

Foto: PBT Předváděcí centrum v Rožnově pod Radhoštěm Foto: PBT

Úplné začátky spadají již do roku 1992, kdy porevoluční podmínky dovolily založit tuzemskou společnost. Firma začínala ve skromných podmínkách – ve sklepě jednoho z majitelů, v němž tři zaměstnanci měli na starosti jak obchodní, tak servisní zastoupení pěti zahraničních dodavatelů. Dnes společnost sídlí ve vlastních velkorysých prostorách, dodavatelů je přes 40, zákazníků každoročně na 700, a to všechno zvládá tým necelých 40 zaměstnanců.

Partnerství, Budoucnost, Tradice

Kvalitní dlouhodobé a férové vztahy se zákazníky, zaměstnanci i dodavateli. Flexibilita, prozákaznická řešení a nejnovější technologie. Jistota, zkušenosti a dlouhá historie. To jsou základní ingredience úspěchu PBT. Osvědčenou recepturu vzalo za svou také nové vedení, které se firmy ujalo po pečlivě plánované a avizované generační výměně v roce 2020. Vyváženou směs pouze okořenili současnými trendy a firma se nadechla k dalšímu růstu.

Široký sortiment a nadstandardní služby

Produkty PBT, to je ucelená řada přístrojů pro laboratorní a prototypovou montáž elektronických sestav, komplexní linky pro velkosériovou plně automatizovanou výrobu v SMT technologii a také materiály pro pájení a čištění. Stále větší význam však získávají služby – společnost nabízí nejen servis dodávaných zařízení, ale také technologickou podporu procesů, optimalizaci technologických postupů i školení obsluh a technických pracovníků. Komfort zákazníkům dopřeje moderní showroom, kde si lze na více než 100 m2 prohlédnout vybraná zařízení a materiály, a v předváděcí místnosti dokonce i vyzkoušet stroje na dovezených vzorcích.

Nespokojenost kvalitu nepřinese

Technologie byly vždy silnou stránkou českých firem a PBT Rožnov to potvrzuje. „Máme vynikající odborníky a špičkové dodavatele. Nabídli jsme jen poctivou práci a nadstandardní služby. A  funguje to, vždyť o některé zákazníky i partnery pečujeme již více než dvacet let. Možnost sledovat, jak se i díky našim technologiím vyvíjejí a rostou, to je ta nejlepší odměna,“ říká Pavel Kubík, první z tria sourozenců současného vedení, a jeho sestra Kateřina Pilátová prozrazuje ještě jeden velmi podstatný detail: „Snažíme se podnikat srdcem. Jen šťastní a spokojení zaměstnanci budou tvořit šťastné a spokojené zákazníky. Rodinná firma pro nás není definovaná společným příjmením, ale otevřenou a upřímnou atmosférou, kde máme radost a smysl ze společné práce.“

Změna jako konstanta

Kdo by si v roce 1992 pomyslel, že na základech švýcarské firmy PB Technik vyroste česká firma, která o třicet let později bude akcelerovat rozvoj českých firem zaměřených nejen na elektrotechniku. PBT Rožnov má totiž jednu skvělou vlastnost – roste s dobou a jejími úkoly. „Jsme si vědomi, že jediná konstanta je změna. Takže se snažíme především velmi dobře vnímat trh a reagovat na něj. Naší snahou je dodávat to, co zákazník skutečně chce a potřebuje. Ať už je ten zákazník malý startup, střední firma nebo nadnárodní korporace,“ uzavírá Radomír Kubík.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...