Pátek 3. května 2024
ikona hodiny11. 6. 2020 12:16

Menší firmy potřebují pomoc

Nesmíme s ní otálet, říká europoslankyně Martina Dlabajová

Evropská ekonomika prochází obtížným obdobím a výhledy na rychlé vzpamatování nejsou příliš optimistické. Opatření, která ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru zaváděly v minulých měsících vlády, omezila veřejný život v EU natolik, že aktivita v některých sektorech se blížila nule. Situace vážně zasáhla malé a střední podniky, o které se evropské hospodářství dlouhodobě opírá. Skupina europoslanců v čele s českou zástupkyní v Evropském parlamentu Martinou Dlabajovou se proto obrátila na Evropskou komisi a vyzvala ji, aby při záchraně unijní ekonomiky na tyto podniky nezapomněla a pomoc zacílila tam, kde je jí nejvíce potřeba.

Valerie Saara autor

Foto: Jakub Hněvkovský Tisíce malých rodinných firem v Česku jsou základem ekonomiky. Ladislav Urban, Frigoexim. Foto: Jakub Hněvkovský

„Malé a střední podniky, které zasáhla pandemie COVID-19, se bez naší pomocné ruky neobejdou. Musíme ale vnímat jejich aktuální potřeby a přesně na to se zaměřit. Vše ostatní se mine účinkem,“ uvedla Martina Dlabajová.

V obzvlášť nelehké situaci se kvůli pandemii ocitly menší podniky a start-upy, které začaly s podnikáním těsně před krizí, a zaměřovaly se v něm na rozvoj inovačních řešení a vývoj nových technologií. „Tyto společnosti měly dobrý rozjezd a byly na slibné cestě k úspěchu ve svých oborech. Ekonomická krize, která přišla, je prakticky ze dne na den připravila o likviditu, investory a další partnery. Většina z nich nyní bojuje o holé přežití a jejich nápady a projekty, které mohly znamenat přínos pro celou společnost, bohužel často skončily v koši,“řekla k tomu M. Dlabajová.Dotace

Přizpůsobit programy firmám

Evropská komise už dříve představila několik iniciativ, které mají malé a střední podniky podpořit. Europoslanci to v dopise, který adresovali místopředsedovi Evropské komise F. Timmermansovi, komisařce pro vědu a výzkum M. Gabriel a komisaři pro vnitřní trh T. Bretonovi, uvítali. Zároveň ale na zmíněné členy EK apelovali, aby v konkrétních opatřeních ještě více mysleli právě na potřeby menších firem a například vyhlašované výzvy, v nichž podniky žádají o granty na své projekty, těmto potřebám uzpůsobili.

Konkrétně se jedná o dvě výzvy: „Green Deal call 2020“, která spadá pod program Horizont 2020, a první výzvu v rámci Modernizačního fondu v systému emisního obchodování (EU ETS).

„Obě výzvy by měly zohlednit situaci, ve které se malé a střední podniky kvůli pandemii ne vlastní vinou ocitly. Výzvy by měly být pružné a vyhlašované s vědomím, že prostředky, které nabízejí, se musí k žadatelům dostat co nejrychleji. Jejich projekty stojí a my musíme udělat vše proto, aby se opět nastartovaly,“ uzavírá europoslankyně.

Fast and SME-friendly launch of Green Deal H2020 and Innovation Fund calls_letter

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...