Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny30. 10. 2023 10:10

Repasované multifunkce Canonu

vznikají v uhlíkově neutrální továrně v Giessenu

Canon si stanovil cíl být do roku 2050 uhlíkově neutrální a jde tomu vstříc. Uhlíkovou neutralitou už se může pochlubit jeho továrna v Giessenu, která této mety dosáhla v roce 2021. Právě v ní Canon repasuje kancelářská zařízení, která jsou stejně kvalitní jako ta nová. Jen o něco levnější.

Valerie Saara autor

Foto: Canon Foto: Canon

Zákazníci Canonu stále častěji volí tiskárny s šetrnějšími tiskovými technologiemi. Málokdo ale ví, že je možné pořídit repasované kancelářské zařízení, které je skoro jako nové, ale levnější. Šetří tím jak své finance, tak životní prostředí. „Zájem o repasované multifunkce stoupá. V Evropě jsou v současné době hlavními zákazníky státní správa a zdravotnictví. Stále se rozšiřující portfolio ale dává tuto možnost jakékoliv firmě, která nechce dělat kompromisy v kvalitě a životnosti a zároveň si přeje přispět k cirkulární ekonomice,“ vysvětluje Eva Kučmášová, ředitelka komunikace Canonu ve střední Evropě. Repasované centrum v Giessenu se v roce 2021 stalo uhlíkově neutrální. Pro repasování využívá tisíce tun plastů z použitých zařízení, které opět vrací zpátky do provozu. To ale není vše. Uhlíkové neutralitě, cirkulární ekonomice a ochraně životního prostředí předchází mnohem víc. „Závod je příkladem snahy omezit odpad a chránit životní prostředí a zároveň poskytovat zákazníkům vysoce kvalitní produkty s dlouhou životností. Canon sjednocuje dodávky zařízení, aby se snížil počet ujetých kilometrů, opakovaně používá pěnové obaly, kde je to možné, a dbá na hospodárné a opakované využívání vody k mytí komponent,“ uvádí analytická společnost Quocirca, která poskytuje přehled o polygrafickém trhu.

Jak se repasují kancelářská zařízení?

Canon má celkem čtyři továrny na repasovaná zařízení. Dvě z nich jsou v Evropě, a to ve Francii a právě v německém Giessenu, kam se sjíždějí použité multifunkce nejčastěji z nejvyšší řady image RUNNER ADVANCE. Více než 300 zaměstnanců je v Giessenu rozebírá na jednotlivé díly a různými technikami čistí, pak vymění a zrecyklují všechny části, které vykazují opotřebení nebo zhoršení kvality, a nahradí je novými originálními servisními díly Canon.

V další fázi začíná přísný proces testování. Každý repasovaný model je vybaven certifikací, uživatelskou dokumentací a je mu přiděleno nové sériové číslo, přičemž záruční podmínky odpovídají novému zařízení. Nová řada repasovaných výrobků s označením ES garantuje minimálně 90% podíl znovu využitých částí u repasovaných multifunkcí. „Použité linky a kontrolní procesy jsou na stejné úrovni jako u zařízení vyrobených pouze z nových dílů. U repasovaného zařízení je zaručeno, že nabídne stejnou úroveň kvality jako nový produkt. Z pohledu zákazníka je jediným skutečným rozdílem nižší cena a zatím užší nabídka modelů, která se ale bude postupně rozrůstat. V Japonsku se repasovaná zařízení prodávají pod značkou RefreshedSeries, v Evropě včetně Česka se označují ES,“ upřesňuje Eva Kučmášová.

Foto: Canon Foto: Canon
Foto: Canon Foto: Canon

Canon chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální

To, že se továrna v Giessenu stala před dvěma lety uhlíkově neutrální, je jen jedním z kroků, které Canon podniká k tomu, aby dosáhl do roku 2050 uhlíkové neutrality jak v podnikových provozech, tak i v průběhu celého životního cyklu. Repasování multifunkčních zařízení není jediným krokem k vysněnému cíli. Canon chce používat materiál o něco déle, zavádět funkce umožňující snížit teplo při nanášení inkoustu nebo toneru na papír nebo vyrábět kompaktnější a lehčí produkty, díky kterým šetří místo při nakládce, a tím zefektivňuje logistiku. Kroky k uhlíkové neutralitě začal Canon podnikat už před mnoha lety. V Giessenu repasuje zařízení už od roku 2008. O čtyři roky později představil klasické kancelářské papíry s neutrální uhlíkovou stopou. Například Black Label Zero je dnes nejprodávanějším kancelářským papírem Canonu po celé Evropě. Stejně tak se podařilo vyrobit první 100% uhlíkově neutrální technický velkoformátový papír pro architekty a stavaře Red Label Zero FSC® a Recycled White Zero FSC

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...