Středa 8. května 2024
ikona hodiny30. 4. 2021 09:25

ALTER EKOnomické fórum: Rizika versus příležitosti pandemického abnormálu

Český Davos se blíží – známe témata i řečníky

Pandemie mění zažité pořádky. Recept na úspěch ve světě zítřka se i proto bude v mnohém lišit od toho, na co jsme zvyklí dnes. Praktické tipy, jak se na to připravit, nabídne čtvrté ekonomické fórum společnosti Alter Eko, které se bude konat vzhledem k okolnostem netradičně online 12. května od 9 do 15 hodin, nicméně naváže na tradiční konference z předchozích let na zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí. Nahlédli jsme do zákulisí a příprav...

Petr Simon autor

Foto: Shutterstock.com Český Davos se blíží Foto: Shutterstock.com

Pandemie covid-19 se stala katalyzátorem revolučních megatrendů, v jejichž důsledku přestávají platit osvědčené vzorce chování. Úspěšní lídři tak napříště budou muset myslet na nemyslitelné; a to i proto, aby zvládli transformaci úspěšných obchodních modelů s kořeny v minulosti na budoucí vítěze; k čemuž přispěje také nový přístup k energetice a obecněji zodpovědnost vůči okolí; přístup, který bude mimo jiné determinován novým rozložením sil v rámci globální ekonomiky a politiky. I z těchto důvodů přitom chaotická přechodová fáze na nový (ab)normál představuje z pohledu stability západní civilizace výzvu, kterou snad – podobně, jako v minulosti – nakonec přetavíme v příležitost růst.

O výše uvedených a souvisejících tématech se bude mluvit na jarním ALTER EKOnomickém fóru – hlavním řečníkem bude John Kay, jeden z nejrespektovanějších britských ekonomů, autor knihy Greed is Dead. John odstartuje dopolední program, který jako tradičně věnuje konference vizím a trendům. Odpoledne pak nabídne detailní analýzu vybraných výzev, kterým (nejen) manažeři a majitelé firem dnes čelí, a nástin možných řešení. To vše v rámci workshopů, jejichž cílem je předat prakticky využitelné zkušenosti.

Co všechno můžete od ojedinělé akce očekávat? Následující slova a videa berte jako inspirativní pozvánku.

Úspěšná firma zítřka

„Entropie světa neustále roste. Covid-19 se stal nejvýraznějším, ne však prvým symptomem tohoto trendu. Světové ekonomické fórum v letošním roce označilo za tři nejvýznamnější nejistoty dneška infekční nemoci, klimatickou změnu a zbraně hromadného ničení. K nim lze přidat kryptoměny a blockchain, migraci z arabského světa, novou digitální propast a desítky dalších nejistot, které se na sebe vrší a způsobují čím dál méně přesné zaměření firem. Jakkoli je celková pandemická situace spojená spíše s negativními jevy, donutila byznysové subjekty zbavit se svých předsudků a změnit dosavadní staré zvyklosti. Pojďme nejistoty společně roztřídit a z těch klíčových postavit roadmapu příležitostí v příštím desetiletí,” vyzývá partner poradenské společnosti IdeaSense Jiří Devát s tím, že obchodní modely a kultura firem bude muset popsané napříště reflektovat. Jak na to nastínil spoluzakladatel 6D Academy Petr Beneš.

Leadership v době (ab)normálu

„V posledních měsících společnosti po celém světě podnikaly rychlé a mnohdy radikální kroky k řešení krize. Když tyto změny nyní vyhodnocují, revidují dříve schválené rozpočty a přehodnocují aktivity, aby se zaměřily na ty, které generují potřebné firemní příjmy. Jako podstatnou oblast v současné době proto vnímáme otázku lídršipu. V turbulentních časech se totiž většinou projeví kvalita vedení, dlouhodobé strategie a přístupu.  Největší riziko může být spojeno se špatným vedením, což může mít významné a dlouhodobé následky. Opačný scénář je příležitostí, protože správné vedení může těžit z maximální koncentrace, soustředit se například na implementaci technologií a využít tak i krizové období ke komerčnímu úspěchu,” říká spoluzakladatelka poradenské skupiny ASB Petra Rychnovská. Proto by podle ní měly firmy vsadit na robustní vedení, což – podobně jako v případě ASB – může znamenat předání vedení od zakladatelů k profesionálním manažerům. O své zkušenosti se podělila společně s Petrem Studničkou, který od ní pomyslné žezlo přebíral, v dubnové Alter Eko debatě.

Budoucnost globálního obchodu

„Osobně vidím největší riziko nejen v protekcionismu, ale zejména v důvěře investorů k vládám. Nyní jsou velice rozumně ochotni vnímat nutnost zadlužování států a pumpování peněz do ekonomik, ale stěžejní bude fáze dvě, kterou je rozumná stabilizace veřejných financí a efektivní fungování jednotlivých vládních opatření v praxi, jejich multiplikace a dopad. A nejde jen o odložené a prominuté daně a pobídky, ale i o efektivnost návratných nástrojů – jejich počet a řekněme škodovost těchto instrumentů. Příležitostí pak nabízí aktuální situace nepřeberné množství: hodně vládám pomůže správný lídršip a proaktivní komunikace. Pro nás ostatní jsou příležitostí kryptoměny, virtuální realita, online služby, moderní technologie obecně, akcie a nemovitosti,“ popisuje generální ředitel EGAP Jan Procházka, který nejen v kontextu v úvodu zmíněného protekcionismu radí sledovat probíhající reorganizaci globálních řetězců.

Energetika pro 21. století

„Energetika se stala novým mocenským nástrojem států a korporací. Technické inovace a strategie se upozaďují, pro masmédia a běžnou populaci jsou nedůležité a neatraktivní. Neřešíme, kolik, kde a jakých energetických zdrojů a zařízení postavit, ale jakou dotaci komu dát a nedat, co regulovat, zakázat a co zdanit. Tento trend také přirozeně souvisí s celospolečenským odklonem od technického vzdělávání směrem k humanitnímu. Pohodlnější je formulovat politické ideje, než vyvíjet a vyrábět. Za sebe, průmysl a odborné asociace tedy velím: Postavme energetiku a strategii na skutečných lídrech, vzdělaných projektantech, inženýrech a technických inovacích respektujících moderní poznatky vědy a techniky,“ říká spoluzakladatel energetické společnosti GWL Michal Klečka. Reflektuje tak jen aspekt probíhající (r)evoluce v energetickém sektoru, kterou si dnes v podstatě žádná firma nemůže dovolit ignorovat.

Spojené státy a obecněji Západ spolupracuje s privátním sektorem a soustředí se na strategické projekty v oblasti jádra, CO2, energetického mixu, těžby surovin a podobně. Východ řeší technické banality, naši státní úředníci nestačí technologickému vývoji a změna se zdá v nedohlednu; i proto, že je energetika významným zdrojem příjmů. I tím východní Evropa zaostává za rozvinutými zeměmi.

Veškeré aktuální informace a program akce najdete zde. A panelovou diskusi k tématu Kybernetická bezpečnost vám ve středu 12. května portál KomoraPlus nabídne jako stream.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Nejnovější Aktuality

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Aktuality
V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

„Když jsem se bavil na cestě zpět s účastníky...

„Je povzbudivé vidět, jak české firmy a startupy v oblastech...