Sobota 4. května 2024
ikona hodiny1. 9. 2020 08:16

Premiéra unikátní robotické buňky

Na český, slovenský a polský trh vstupuje novinka v segmentu automatizovaných výrobních řešení – platforma VAROK. Jedinečná je pro svou nadstandardní variabilitu, kompatibilitu a design. Autorem je humpolecká firma OK Technical Group, s.r.o., která je jediným ryze českým výrobcem robotických buněk tohoto charakteru. 

Petr Simon autor

Foto: archiv OK Technical Group Foto: archiv OK Technical Group

„Naše rodinná firma zažívá absolutně zlomové období. Paradoxně nikoliv proto, že celý svět ovládla koronavirová krize, ale z toho důvodu, že vysíláme na trh svůj první autorský projekt, takový náš pomyslný otisk prstu, robotickou buňku VAROK,“ uvádí Karel Antonín, majitel společnosti OK Technical Group.

Robotické buňky obecně nejsou u nás a ni ve světě neznámým pojmem, humpolecký koncept je ale unikátním spojením všeho nejlepšího, co kdy bylo v této oblasti vyvinuto a k tomu dostal do vínku řadu vylepšení, která v rámci jednoho produktu nebyla doposud na trhu nikdy nabídnuta. Firma tak zúročila několikaletý vývoj a práci expertů v oboru konstrukčního inženýrství, který má v Česku tradici a je na světové úrovni.

Platforma VAROK

Unifikované řešení pro robotická pracoviště. Oproti běžnému otevřenému pracovišti je mobilní, nezávislé na centrální vzduchotechnice a obsahuje prvky pasivní i aktivní ochrany, které zabraňují, aby se negativní vlivy vznikající při výrobním procesu dostávaly do ovzduší. Umožňuje fungování s různými technologiemi bez dodatečných požadavků na úpravu provozu: svařovací metody MIG / MAG TIG, obrábění, lepení, tmelení, laser svařování / WATER JET, lakování, tryskání, a další technologie a jejich kombinace. Nabízena je nejen v základní variantě k integraci technologií ve vlastní režii zákazníka, ale také s již integrovanými technologiemi a jejich naprogramováním přesně na míru dané aplikaci.

Buňka je díky svému svařenému ocelovému rámu dokonale pevná, a proto není problém ji v rámci výroby kamkoliv posunout, aniž by systém bylo nutno následně přenastavit, hýbat s robotem vůči ostatním periferiím. „To u běžných robotických buněk není obvyklé,“ vysvětluje Karel Antonín. „Buňky lze navíc neomezeně rozšiřovat a propojovat dopravníkovým systémem, neomezená je také volba možnosti uložení robotů i polohovadel a nadstandardní je i nabídka typů zakládacích pozic. Unikátní je i možnost volby lineárního portálu nebo pojezdu, které nepředstavují pro vnitřní systém buňky žádné omezení – tato vlastnost se zaběhnutému standardu v tomto segmentu rovněž vymyká,“ doplňuje majitel humpolecké společnosti.

Společnost OK Technical Group

Humpolecká rodinná firma je na českém trhu od roku 1992. Její oblastí je autorizovaný prodej a servis 24/7 pro segment montážních technologií, značících a procesních laserů a produktů z oblasti automatizace a robotiky.  Letos představuje. svůj první autorský produkt – platformu VAROK, unifikované řešení pro robotická pracoviště. „Vždy jsme měli touhu mít svůj vlastní produkt a přijít s něčím na opravdu vysoké úrovni. Pevně věřím, že se nám to podařilo,” říká majitel společnosti Karel Antonín.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Pohled z praxe
ZČU v Chebu otevře jedinečný studijní program

„Vysoké školství v kraji dlouhodobě podporujeme a snažíme...

Předpokládaný termín vypsání přijímacího řízení je v červnu....

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...