Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny9. 3. 2022 09:44

Karlovarské firmy nabízejí stovky pracovních míst

Řada firem z Karlovarského kraje uvažuje o tom, že poskytne práci ukrajinským občanům. Vyplývá to z bleskového průzkumu Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK). Volná místa mají pro muže i pro ženy. Velká část zaměstnavatelů je navíc připravená pomoct Ukrajincům také s integrací v České republice.

Valerie Saara autor

Foto: Shutterstock.com Karlovarské firmy nabízejí práci ukrajinským válečným běžencům Foto: Shutterstock.com

„V rámci průzkumu jsme oslovili naše členské firmy a během jednoho dne nám odpovědělo 32 firem, které nabídly více než čtyři stovky pracovních míst ukrajinským občanům. Pro 12 z nich není překážkou ani to, že s tím nemají žádné zkušenosti,“ uvádí Lenka Mansfeldová, ředitelka KHK KK. Firmy mohou ukrajinským občanům nabídnout různé pozice, například  pokojská, servírka, kuchařka, pomocná síla v kuchyni, krejčová, švadlena, šička, zedník, stavební dělník, montážní dělník, obsluha obráběcího stroje CNC, manipulační dělník, zámečník, elektrokonstruktér, svářeč, a další.

Většina oslovených společností je nápomocná také s integrací. „Z průzkumu vyplývá, že jsou zaměstnavatelé ochotní pomoct s ubytováním, někteří dokáží zajistit i jazykové kurzy, asistovat při jednání s úřady nebo pomoct se zajištěním péče o děti. Některé společnosti jsou připravené poskytnout zálohy na mzdu, ale také třeba firemní půjčky,“ doplňuje ředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová.

Například ostrovský závod společnosti Amphenol Tuchel Industrial nabízí 30 pracovních míst, z toho 24 pozic je vhodných i pro ženy. „Nabízíme například dělnické pozice, obsluhu obráběcího stroje CNC, v případě výborné znalosti angličtiny pak místo technologa nebo seřizovače strojů,“ říká Jiří Gerner, manažer závodu společnosti Amphenol v Ostrově. „Zároveň jsme schopní se určitým dílem podílet na integraci. Můžeme nabídnout jazykové kurzy, pomoc s nalezením ubytování nebo třeba asistenci při jednání s úřady. Navíc máme dva zaměstnance původem z Ukrajiny, což jistě dokáže do určité míry podpořit integraci,“ podotýká Jiří Gerner. On i další zaměstnavatelé ale doufají, že komplexní program pro integraci bude zajišťovat především kraj a neziskové organizace.

Deset pracovních míst nabízí LUKAS CZ. „Uvědomujeme si složitost situace, do které se dostali prchající občané Ukrajiny, což jsou teď převážně ženy a děti. Nabídnout jim práci v naší firmě je to nejmenší, jak můžeme pomoct. Rádi jim pomůžeme i s ubytováním a s adaptací na nové prostředí. U nás ve firmě se zvedla obrovská vlna solidarity, za což našim zaměstnancům moc děkujeme. Lidé nabízejí finanční pomoc, potraviny, oblečení, hračky pro děti a další,“ říká Zdeněk Němec, prokurista společnosti LUKAS CZ.

Na KHK KK se ale stále obracejí další společnosti, které by rády nabídly Ukrajincům volné pracovní pozice. „Uprchlíci z Ukrajiny mají možnost získat ve zrychleném režimu tzv. speciální dlouhodobé vízum, které jim pomohou vyřídit pracovníci Krajského asistenčního centra zřízeného v KV Aréně v Karlových Varech. Po udělení speciálního dlouhodobého víza mohou následně požádat o povolení k zaměstnání, a to krajskou pobočku Úřadu práce podle místa, kde má být práce vykonávána,“ radí ředitelka KHK KK. O povolení může cizinec požádat sám nebo prostřednictvím zaměstnavatele, lze požádat až na dva roky s možností prodloužení na další dva roky, a to i opakovaně.  Zaměstnavatel ale musí nejprve ohlásit volné pracovní místo příslušnému Úřadu práce a současně vyjádřit svůj zájem zaměstnat cizince na základě povolení k zaměstnání. Dále je zapotřebí s budoucím zaměstnancem uzavřít pracovní smlouvu. Smlouva je jednou z příloh žádosti o povolení k zaměstnání.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...