Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny30. 10. 2023 10:10

Repasované multifunkce Canonu

vznikají v uhlíkově neutrální továrně v Giessenu

Canon si stanovil cíl být do roku 2050 uhlíkově neutrální a jde tomu vstříc. Uhlíkovou neutralitou už se může pochlubit jeho továrna v Giessenu, která této mety dosáhla v roce 2021. Právě v ní Canon repasuje kancelářská zařízení, která jsou stejně kvalitní jako ta nová. Jen o něco levnější.

Valerie Saara autor

Foto: Canon Foto: Canon

Zákazníci Canonu stále častěji volí tiskárny s šetrnějšími tiskovými technologiemi. Málokdo ale ví, že je možné pořídit repasované kancelářské zařízení, které je skoro jako nové, ale levnější. Šetří tím jak své finance, tak životní prostředí. „Zájem o repasované multifunkce stoupá. V Evropě jsou v současné době hlavními zákazníky státní správa a zdravotnictví. Stále se rozšiřující portfolio ale dává tuto možnost jakékoliv firmě, která nechce dělat kompromisy v kvalitě a životnosti a zároveň si přeje přispět k cirkulární ekonomice,“ vysvětluje Eva Kučmášová, ředitelka komunikace Canonu ve střední Evropě. Repasované centrum v Giessenu se v roce 2021 stalo uhlíkově neutrální. Pro repasování využívá tisíce tun plastů z použitých zařízení, které opět vrací zpátky do provozu. To ale není vše. Uhlíkové neutralitě, cirkulární ekonomice a ochraně životního prostředí předchází mnohem víc. „Závod je příkladem snahy omezit odpad a chránit životní prostředí a zároveň poskytovat zákazníkům vysoce kvalitní produkty s dlouhou životností. Canon sjednocuje dodávky zařízení, aby se snížil počet ujetých kilometrů, opakovaně používá pěnové obaly, kde je to možné, a dbá na hospodárné a opakované využívání vody k mytí komponent,“ uvádí analytická společnost Quocirca, která poskytuje přehled o polygrafickém trhu.

Jak se repasují kancelářská zařízení?

Canon má celkem čtyři továrny na repasovaná zařízení. Dvě z nich jsou v Evropě, a to ve Francii a právě v německém Giessenu, kam se sjíždějí použité multifunkce nejčastěji z nejvyšší řady image RUNNER ADVANCE. Více než 300 zaměstnanců je v Giessenu rozebírá na jednotlivé díly a různými technikami čistí, pak vymění a zrecyklují všechny části, které vykazují opotřebení nebo zhoršení kvality, a nahradí je novými originálními servisními díly Canon.

V další fázi začíná přísný proces testování. Každý repasovaný model je vybaven certifikací, uživatelskou dokumentací a je mu přiděleno nové sériové číslo, přičemž záruční podmínky odpovídají novému zařízení. Nová řada repasovaných výrobků s označením ES garantuje minimálně 90% podíl znovu využitých částí u repasovaných multifunkcí. „Použité linky a kontrolní procesy jsou na stejné úrovni jako u zařízení vyrobených pouze z nových dílů. U repasovaného zařízení je zaručeno, že nabídne stejnou úroveň kvality jako nový produkt. Z pohledu zákazníka je jediným skutečným rozdílem nižší cena a zatím užší nabídka modelů, která se ale bude postupně rozrůstat. V Japonsku se repasovaná zařízení prodávají pod značkou RefreshedSeries, v Evropě včetně Česka se označují ES,“ upřesňuje Eva Kučmášová.

Foto: Canon Foto: Canon
Foto: Canon Foto: Canon

Canon chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální

To, že se továrna v Giessenu stala před dvěma lety uhlíkově neutrální, je jen jedním z kroků, které Canon podniká k tomu, aby dosáhl do roku 2050 uhlíkové neutrality jak v podnikových provozech, tak i v průběhu celého životního cyklu. Repasování multifunkčních zařízení není jediným krokem k vysněnému cíli. Canon chce používat materiál o něco déle, zavádět funkce umožňující snížit teplo při nanášení inkoustu nebo toneru na papír nebo vyrábět kompaktnější a lehčí produkty, díky kterým šetří místo při nakládce, a tím zefektivňuje logistiku. Kroky k uhlíkové neutralitě začal Canon podnikat už před mnoha lety. V Giessenu repasuje zařízení už od roku 2008. O čtyři roky později představil klasické kancelářské papíry s neutrální uhlíkovou stopou. Například Black Label Zero je dnes nejprodávanějším kancelářským papírem Canonu po celé Evropě. Stejně tak se podařilo vyrobit první 100% uhlíkově neutrální technický velkoformátový papír pro architekty a stavaře Red Label Zero FSC® a Recycled White Zero FSC

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Názory
Zlepší vztahy na pracovišti a většině zaměstnanců se uleví

AČN by přivítala, aby se práva zaměstnance a...

Odstraněním povinnosti zaměstnavatele udávat důvod výpovědi by se...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Pohled z praxe
Studenty láká na spojení teorie s praxí

O vaše absolventy je na trhu práce velký zájem....

Vaše škola spolupracuje také s regionálními zaměstnavateli, například s místním...

K výuce využíváte řadu technologií, máte také železniční trenažer....