úterý 8. října 2024
ikona hodiny 10. 8. 2020 12:22

Další příklad spolupráce českých firem a českých mozků

V Brně vymysleli ostřejší ostří

Tým výzkumníků Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického  (FSI VUT) v Brně přihlásil k patentování svůj vynález, který pomůže firmám s výrobou ostřejších nástrojů – přišli na způsob, jak efektivně vyřešit odjehlování břitů, což je dokončovací úprava ostří.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Při výrobě břitů vznikají takzvané ostřiny, které zhoršují řeznou geometrii břitů, protože je svým zakřivením nadměrně zaoblují. Také komplikují nanášení tvrdých a otěruvzdorných povlaků. „Napovlakovaná částice se pak snadno odlomí, což může způsobit další poškození nástroje, kterému se laicky řečeno zlomí zub,“ vysvětlil Miroslav Píška z Ústavu strojírenské technologie FSI VUT, který na vynálezu se svým týmem pracoval.

S podnětem přišla česká firma GSP High Tech Saws, která vyrábí pilové kotouče a nože. Dosud se odjehlování břitů provádělo pomocí automatických kartáčů. Operace je pracná, kartáče je nutné pravidelně měnit a někdy se nová ostří při opracování znehodnotí.

Výzkumníci letitý problém řešili technologií reverzního vlečného omílání, kdy se nástroje upnou na speciální držák a poté se omílají v abrazivu. Drsná směs břity zbaví ostřin a zároveň je rovnoměrně ohladí. Navrhli optimální postup, jak rychle a jakým způsobem je nutné nástroje omílat. Že technologie funguje, dokládají měření testovaných břitů.

„Není to jednoduchá úloha, mimo zvolený abrazivní účinek se musí správně propočítat fáze zabrušování břitů, aby byly všechny břity omílány podobným způsobem a stejnou měrou,“ popsala spoluautorka řešení Katrin Bučková. Postup má několik výhod. Lze opracovat více nástrojů najednou a všechny zuby současně, a to během několika minut. Nástroje pak mají také lepší řezné vlastnosti a déle vydrží.

Na vývoji vynálezu spolupracovala s VUT společnost Astra Motor. „Tato technologie je výhodná pro kotoučové pily a podobné rotační nástroje s velkým počtem zubů, ale je možné ji aplikovat i na jiné nástroje, což představuje konkurenční výhodu,“ uvedl jednatel Jan Keprda.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Analýzy

Mzdy i nároky na lidi rostou

Mzdy letos rostou napříč obory i profesemi, ve...
Analýzy

Statistiky českého exportu za srpen jsou příjemné

„Srpnové statistiky zahraničního obchodu pokračují v pozitivním trendu...
Pohled z praxe

Nové Dukovany i elektrárny za hranicemi

Projektanti z ÚJV Řež se plánují podílet na...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe

Nové Dukovany i elektrárny za hranicemi

Projektanti z ÚJV Řež se plánují podílet na...
Komora.cz

Proč je tak těžké získat zahraniční pracovníky? Jsou přece šikovní!

Zdlouhavost procesu souvisejícího se získáváním zahraničních pracovníků a...
Názory

Fenomén marketplace: Proč potravinové řetězce riskují

Když první odvážlivci vstoupili do segmentu doručování potravin,...