Středa 1. května 2024
ikona hodiny5. 8. 2020 14:25

Průzkum: Firmy omezí investice dočasně, více vloží do IT a online

Rodinné firmy potáhnou obnovu

Kvůli koronavirové krizi plánují české firmy omezit investice jen dočasně. Podnikání chtějí dále rozvíjet a více prostředků by mohly za příznivé finanční situace vložit do IT a do online technologií. Chtějí si proto udržet zaměstnance. Potřebují však zredukovat náklady, 38 % podniků proto hodlá snížit pracovní úvazky. Tahounem oživení by měly být rodinné firmy.

ČTK autor

Petr Karban Petr Karban spoluautor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Jakub Hněvkovský Rodinné firmy jsou tahounem ekonomiky – mezi nimi i Fenix Group rodiny Svozilovy Foto: Jakub Hněvkovský

Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG Česká republika mezi 570 respondenty. Pokles obratu v důsledku krize očekává 72 % společností. Dopadů se nejvíce obávají živnostníci, malé a střední firmy a společnosti s výhradním zaměřením na export zboží či služeb do zahraničí. Velká část podnikatelů však vnímá krizi podle Tomáše Potměšila z KPMG jako novou příležitost.

Do IT nebo online technologií chce v reakci na krizi objem investic zvýšit 17 % firem, více prostředků do zlepšení zákaznické zkušenosti plánuje 16 % podniků. Společnosti nechtějí ztratit zaměstnance. „Zároveň ale musí dbát na maximální nákladovou a finanční disciplínu. Výsledkem krize by tak mělo být podnikatelské prostředí lépe připravené na potenciální další hospodářské výkyvy a lépe přizpůsobené moderním trendům,“ uvedl Potměšil.

Pokud by krize trvala déle, měla by podle Potměšila na investiční plány firem větší dopad, než jaký lze v současné době odhadovat. Komplikací by mohlo být i hůře dostupné financování projektů ze strany bank, které v současnosti zástupci českých firem pociťují ve větší míře, než tomu bylo v minulých letech. Průzkum dále ukázal, že větší finanční rezervu si chtějí trvale udržet zhruba dvě pětiny firem, 35 % společností hodlá dlouhodobě zvýšit tlak na hledání možných úspor. Zajistit si dodavatele v tuzemsku a Evropské unii si trvale chce 18 % respondentů.

Náklady v oblasti lidských zdrojů firmy redukují zmrazením výše platů a odložením povyšování, snižováním či rušením povinných benefitů nebo zvýšením počtu dnů dovolené. Většina firem dočasně přerušila nábor nových zaměstnanců. Změnit zaměstnanecké smlouvy, aby bylo možné operativně reagovat na případnou další krizi, plánuje trvale desetina firem.

„Většina velkých korporací ztratila chuť investovat, snaží se především najít rezervy v nákladech a krizi přežít bez citelné ztráty. Rodinné firmy se chovají obvykle jinak, hledají současně s rezervami také příležitost pro investice. Platilo to při minulých krizích v zahraničí i u nás a současná situace to opět potvrzuje,“ komentoval současnou situaci na trhu při nedávném setkání vlastníků rodinných firem Libor Musil, spolumajitel úspěšné rodinné stavební společnosti Liko-S a místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Statistická čísla přitom potvrzují, že právě rodinné firmy se většinově podílejí jak na tuzemském HDP, tak na zaměstnanosti a budou to tedy právě ony, které by měly být tahounem obnovy ekonomiky, ochromené pandemií. To ostatně na nedávném setkání se zástupci podnikatelů na půdě Hospodářské komory deklarovala i ministryně financí Alena Schillerová, když v diskusi několikrát řekla, že si je vědoma rozhodující role soukromých investic ve fázi restartu ekonomiky a při ozdravování ochromeného hospodářství.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Nejnovější Expertní pohled

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...