Úterý 30. dubna 2024
ikona hodiny20. 7. 2020 09:33

Summit v Bruselu pokračoval přes noc, chystají se další rozhovory

Evropští lídři se na penězích neshodli

Rozhovory o víceletém rozpočtu Evropské unie a zejména o fondu obnovy pokračovaly v Bruselu celou noc, a vstoupily tak do čtvrtého jednacího dne, což je téměř rekord. Šéfové států a vlád všech 27 členských zemí dál hledají kompromis nad podobou fondu, který má pomoci evropské ekonomice zasažené koronavirovou krizí. Předseda Evropské rady Charles Michel přes noc absolvoval další bilaterální schůzky, po kterých následuje společné zasedání.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Michel svým kolegům připomněl, že v souvislosti s novým typem koronaviru v celém světě zemřelo už více než 600 000 lidí a že je na unijních představitelích, aby krizi čelili společně.

„Přeji si, abychom dosáhli dohody a aby se zítra v novinách psalo, že EU dokončila nesplnitelnou misi,“ řekl Michel před nedělní společnou večeří v konferenčním centru. „To je mé upřímné přání … po třech dnech nepřetržité práce.“

Nerozdávat, půjčovat

Lídři se stále nemohou shodnout na parametrech vznikajícího fondu. Evropská komise (EK) ho navrhla v bezprecedentním objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč), a to tak, že 500 miliard bude v grantech a zbylých 250 miliard eur ve formě úvěrů. V neděli a pak i v noci na dnešek se objevovaly informace o ukončení rozhovorů a o jejich pokračování později, buď ještě v červenci, nebo až v srpnu. Ale vzhledem k tomu, že jednání se protáhla až do časných ranních hodin, dohoda podle diplomatů stále vypadá jako reálný výsledek maratonu jednání.

V Bruselu se jedná o celkové částce zhruba 1,85 bilionu eur (asi 49,3 bilionu Kč). Z toho 1,074 bilionu eur připadá na sedmiletý rozpočet unie a 750 miliard eur na fond obnovy. Peníze do fondu si chce Evropská komise vypůjčit na kapitálových trzích, ručiteli by bylo všech 27 členských zemí. To se části lídrů nelíbí, stejně jako navrhovaný poměr určený na granty a na úvěry. Co nejméně grantů požaduje skupina čtyř takzvaných šetrných zemí, vedle Nizozemska je to Rakousko, Dánsko a Švédsko.

Pomalá pomoc bude stát víc

Právě na postoji čtveřice šetrných států zatím dohoda vázne. Tyto země podle diplomatů nejsou ochotny souhlasit s částkou na granty vyšší než 350 miliard eur, což je ale nepřijatelné pro země, jako je Itálie a Španělsko, tedy státy nejvíce zasažené koronavirem. Nesouhlasil s tím ani francouzský prezident Emmanuel Macron. V noci se ale jednotný postoj čtveřice šetrných zemí začal drolit a na svých požadavcích už setrvávalo patrně jen Rakousko s Nizozemskem.

Italský premiér Giuseppe Conte se pak dostal na jednání do ostrého sporu s nizozemským protějškem Markem Ruttem, kterého i část ostatních lídrů vidí jako hlavní překážku v dosažení kompromisu.

„Možná budeš ve své vlasti pár dnů hrdinou, ale po pár týdnech budeš před všemi evropskými občany tím, kdo je zodpovědný za to, že adekvátní a účinná evropská reakce je zablokovaná,“ vyčetl Conte Ruttemu jeho nezlomný postoj. Upozornil také, že pokud Evropa na krizi nezareaguje okamžitě, mohou být náklady na plán hospodářské obnovy kontinentu nakonec dvakrát až třikrát vyšší než teď.

Společná jednání šéfů vlád sedmadvacítky budou pokračovat dnes odpoledne.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...