Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny6. 10. 2022 07:46

Turisticky atraktivní obce oceňují přínosy cestovního ruchu

Turismus patří mezi důležité zdroje příjmů, které by jinak v místě chyběly. Myslí si to 60 % rezidentů z turisty hojně navštěvovaných oblastí. Většina z nich (90 %) cestovní ruch vnímá pozitivně (32 %) nebo neutrálně (58 %). Říká také, že kladně ovlivňuje mezilidské vztahy a kulturní i morální hodnoty. Vyplývá to z analýzy Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Telč patří mezi vyhledávaná místa Foto: Shutterstock.com

Podle 80 % dotázaných z turisty nejvíc vyhledávaných lokalit se životní standard v dané oblasti díky cestovnímu ruchu zlepšuje nebo je na dobré úrovni. Mnoho rezidentů (43 %) by z výše uvedených důvodů uvítalo, aby samosprávy (kraje, města a obce) turismus co nejvíc podporovaly. Vnímají přitom i problematické aspekty většího zájmu, za nejčastěji považují vyšší ceny, dopad na přírodu či intenzivnější dopravu spojenou s omezenými možnostmi parkování.

„Cestovnímu ruchu se snažíme pomáhat po všech stránkách. Proto mimo jiné řešíme digitální projekt GDS, tedy globální systém pro distribuci zážitků a služeb cestovního ruchu. Přes něj by mohl turista například vzdáleně zjistit aktuální volná místa na parkovištích nebo si rezervovat zážitky a služby ještě před příjezdem na místo výletu či dovolenou,říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Další přínosy připravovaného digitálního projektu popisuje vedoucí oddělení obsahu a rozvoje webových portálů České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Moc: „Systém GDS pomůže nejen samotným návštěvníkům, ale i profesionálům v cestovním ruchu a sektoru jako takovému. Díky plánovanému napojení GDS na náš portál Kudy z nudy, který patří k nejpoužívanějším webům pro plánování výletů a dovolené v rámci České republiky, se více zviditelní nabídky i menších podnikatelů či méně známých lokalit. Systém by měl také poskytnout nástroje, které pomohou zlepšit řízení cestovního ruchu v České republice.“

 

Významně pozitivní roli může sehrát i cestování mimo hlavní sezónu, která v evropských nejnavštěvovanějších městech bývá zpravidla od jara do října. Mimo toto období je v daných destinacích méně cestovatelů a nižší jsou i ceny. Udržitelnost cestovního ruchu podporuje také venkovská turistika, dobrovolnictví, nákup regionálních produktů apod.

Jaký byl v 1. pololetí 2022 postoj rezidentů k cestovnímu ruchu v lokalitě zjišťoval Institut turismu od letošního dubna do června. Výsledky jsou k dispozici na tomto místě.  Šetření se zúčastnilo 5 171 lidí ze 150 různých míst. Data k tomuto tématu se sbírají průběžně. Detailní čísla i po jednotlivých lokalitách bude obsahovat celková zpráva za rok 2022.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...

Analýzy
Pětina zaměstnanců zvažuje odchod z práce za lepším

Nalezení lepší práce v dohledné době do konce...

Pokud pomineme základní parametry pracovní nabídky, jako je...

Třetím nejčastěji sledovaným kritériem u pracovních nabídek je,...

Trend většího významu dobrých pracovních podmínek a celé...

Všechna tato kritéria přitom při hodnocení pracovní nabídky...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Pětina zaměstnanců zvažuje odchod z práce za lepším

Nalezení lepší práce v dohledné době do konce...

Pokud pomineme základní parametry pracovní nabídky, jako je...

Třetím nejčastěji sledovaným kritériem u pracovních nabídek je,...

Trend většího významu dobrých pracovních podmínek a celé...

Všechna tato kritéria přitom při hodnocení pracovní nabídky...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...