Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny3. 7. 2023 06:00

Česko myslí i na digitální nomády, tedy cestovatele za prací

Tzv. digitální nomádi získají jednodušeji než dřív oprávnění k pobytu v Česku. Počítá s tím nový program ekonomické migrace, který schválila vláda. Týká se vysoce kvalifikovaných pracovníků v oboru informačních technologií (IT), kteří vzhledem k charakteru práce nemohou být v klasickém pracovně-právním vztahu.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Digitální nomádi poskytují IT služby zpravidla přeshraničně a/nebo na projektové bázi. Potřebují k tomu telekomunikační prostředky, na samotném místě výkonu práce až tak nezáleží. Tito lidé přitom často pracují na více projektech na různých místech světa současně, může jít o jednorázovou aktivitu.

„Pandemie covidu-19 zásadně změnila nejen cestovní ruch, ale také pracovní trh. Programátoři už nemusí chodit do kanceláří a mohou pracovat z domova. Věřím, že program pro digitální nomády pomůže nalákat do Česka IT odborníky. To pomůže nejen IT, ale i cestovnímu ruchu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Digitální nomádi patří mezi nejlépe placené experty, budou utrácet za restaurace a zábavu v místě pobytu, ale hlavně budou vyrážet na výlety po Česku.“

Digitální nomád přivede bonitní hosty

Program Digitální nomád se má v současné době týkat pracovníků z Austrálie, Japonska, Kanady, Korejské republiky, Nového Zélandu, Velké Británie a Severního Irska, Spojených států amerických a Tchaj-wanu. Tedy zemí, z nichž mobilní IT experti nejčastěji pocházejí a které nepředstavují pro Česko bezpečnostní riziko. Pokud by bylo třeba, a umožnila by to i bezpečnostně-integrační situace, seznam států by se upravil.

„Země, kterých se program Digitální nomád týká, jsou pro Česko důležité, i co se týče zahraničních turistů. Pocházejí z nich často velmi bonitní hosté, kteří měli i před koronavirovou pandemií o Česko velký zájem. A jak ukazují čísla za letošní první čtvrtletí, do Česka se turisté z těchto zemí také vrací. Pokud u nás budou mít třeba příbuzné s dobrou pracovní zkušeností, může je to o to víc namotivovat k objevování krás Česka,“ říká ředitel marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Vysoce kvalifikovaní zahraniční pracovníci v Česku samozřejmě znamenají také tvorbu HDP ze strany IT podniků a příjmy nejen z daní od lidí, kteří využívají tuzemské statky a služby.“

Zájemce o digitální nomádství bude moct žádost o pobytové oprávnění – buď za účelem podnikání (OSVČ) nebo „ostatní“ (zaměstnanec zahraniční společnosti s možností vzdálené práce) – podat na zastupitelském úřadu České republiky v zahraničí. Spolu s ním tak budou moct učinit i nejbližší rodinní příslušníci včetně nezletilých dětí. Žádost by měl daný úřad vyřídit do 45 dnů od podání. Proto, aby se IT odborník mohl programu zúčastnit, bude muset mimo jiné doložit ekonomickou samostatnost. Tedy prokázat příjmy ve výši alespoň 1,5násobku průměrné hrubé roční mzdy vyhlášené sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí. Podrobnější informace k programům ekonomické migrace jsou na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...