Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny28. 8. 2020 14:18

Český plicní ventilátor získal klíčovou certifikaci americké vládní agentury FDA

O tuzemský ventilátor má zájem svět

Úspěch na poli mezinárodní certifikace zaznamenal český plicní ventilátor CoroVent vyvinutý během pandemie koronaviru. Získal potvrzení o splnění kritérií pro bezpečnost a deklarovaný účel od vládní americké agentury FDA. Tuzemskému produktu se tak kromě USA otevírají klíčové třetí trhy, zejména Latinská Amerika a Afrika. Kromě toho ve světě už nějakou dobu boduje ryze český respirátor RP95-M. Maska splňující nejpřísnější parametry FFP3 s plnou evropskou certifikací je v duchu Inovační strategie ČR rovněž jedním z příkladů úspěšného transferu technologií.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Český plicní ventilátor CoroVent schválila americká vládní agentura FDA pro nouzové použití ve zdravotnických zařízeních k léčbě pacientů s Covid-19, za podmínek stanovených v EUA (Emergency Use Authorization).

„Velmi mě těší, když vidím, že další ryze český produkt má potenciál uspět za hranicemi České republiky a výrobcům se daří získávat potřebná povolení nutná pro export,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Na MPO firmám s rozvojem podnikání i za hranicemi pomáháme a pomáhat budeme, například chystáme program Czech Rise Up 2.0 na podporu využívání moderních technologií v medicínských a nemedicínských řešeních, zabýváme se i zásobami osobních ochranných a zdravotních prostředků či jejich certifikací. Je nutné, aby ČR byla připravena na případnou další vlnu koronakrize.“ 

„Certifikace od americké vládní agentury FDA je pro český plicní ventilátor CoroVent klíčová. V ČR zatím obdržela certifikát od EZÚ a žádá o plnohodnotnou certifikaci od SÚKL. Její získání však může trvat až devět měsíců. Díky certifikaci FDA bude moci výrobce, třebíčská společnost MICo Group, realizovat již nyní dohodnuté objednávky. 20 000 plicních ventilátorů tak má jít odběratelům do Kalifornie, na Floridu, do Brazílie, Mexika, Koreje či Jižní Afriky,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod a EU Martina Tauberová.  Podle ní má CoroVent velký exportní potenciál, stejně jako další tuzemské výrobky, jejichž exportu resort průmyslu a obchodu společně s CzechTrade a CzechInvest samozřejmě pomáhá.

161 dní k certifikátu

„Certifikaci se podle výrobce podařilo získat po téměř čtyřech měsících intenzivní práce. Pro firmu jde o první krok, standardní certifikaci pro použití CoroVentu ve zdravotnických zařízení zatím nemá. Usiluje o ni, nicméně řada zemí už tento certifikát považuje za dostačující záruku funkčnosti a bezpečnosti přístroje,“ říká koordinátor Inovační strategie ČR Robin Čumpelík.

„Považuji za skvělý výsledek skutečnost, že za 161 dní od startu vývoje na půdě ČVUT má CoroVent certifikaci od americké FDA a může být nasazen nejen v USA, ale i na dalších místech, kde je uznána, tedy všude mimo EU. Díky americké certifikaci můžeme spustit export. Za tímto velkým úspěchem stojí odborný tým prof. Karla Roubíka, společnost MICo, ale i komunikační a diplomatický tým na Rektorátě ČVUT,“ shrnul úspěch CoroVentu rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček. „Velké poděkování patří také všem partnerům a dárcům, kteří se na sbírce podíleli prostřednictvím Nadačního fondu Donio. Všech dárců si velice vážíme.“

Plicní ventilátor CoroVent vznikl i díky finanční podpoře partnerů v celkové částce 29 026 000 Kč, také se něj prostřednictvím Nadačního fondu Donio uskutečnila sbírka. V ní se během dvou týdnů vybralo 22 milionů Kč. „CoroVent mimo jiné získal druhé místo v hackathonu EUvsVirus, který byl největší panevropskou online akcí tohoto typu a který iniciovala Evropská komise společně s Evropskou radou pro inovace. CoroVent se umístil také na 2. místě našeho hackathonu Hack the Crisis Czech Republic, který uspořádala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest ve spolupráci s MPO a dalšími partnery,“ doplňuje náměstek ministr průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Ve světě už nějakou dobu boduje také další český prostředek, který pomáhá bojovat s koronavirem, a to respirátor RP95-M. Podílela se na něm celá řada tuzemských subjektů včetně ČVUT a MPO. S plnou evropskou certifikací se v současné době dodává například na Slovensko nebo na Ukrajinu, vyrobeno bylo zatím na 78 tisíc kusů. 3D tisk respirátoru MPO podpořilo z programu Czech Rise Up, produkt je ukázkou spojení vědeckých, státních i firemních sil s dopadem na celý svět, který pomáhá všem.

Původní polomasku pro 3D tisk pod názvem CIIRC RP95-3D letos v březnu navrhli odborníci Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT. Reagovali tak na nedostatek osobních zdravotních prostředků při pandemii koronaviru. Dnes je maska dostupná ve více než třiceti zemích světa, jistě i díky tomu, že data pro výrobu si lze stáhnout zdarma s volnou licencí.  V současné době ve spolupráci s ČVUT pracují na zlepšení prostupu zvuku, na lepší ergonomii a na variantách těsnění.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...