Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny10. 8. 2022 06:03

Cestovat se začíná podobně jako před covidem

Příjezdy do České republiky ve 2. letošním čtvrtletí ve srovnání s loňskem vzrostly. A to 3,3 x. Zvýšily se také počty přenocování – 2,9 x. Vyplývá to z informací Institutu Turismu, které na základě dat Českého statistického úřadu vyjdou na www.tourdata.cz. Pozitivní zprávou je, že se zájem o cestování do Česka i po Česku přibližuje době před pandemií covidu-19.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Cestovní ruch se pomalu vrací k předpandemickým číslům Foto: Shutterstock.com

Turisté tradičně nejvíc navštěvovali Prahu (1 610 631 hostů), následoval Jihomoravský (533 120 cestovatelů) a Jihočeský kraj (351 039 návštěvníků). V Praze tvořili cizinci 73 % ubytovaných, v ostatních regionech převažovala domácí klientela.

„I v letošním 2. čtvrtletí cestovní ruch táhli domácí hosté, bylo jich skoro 62 procent. Na cestách stejně jako zahraniční turisté u nás strávili shodně 2,4 noci. Pozitivní zprávou je, že se příjezdy do hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) přibližují předcovidovému období. Zatímco letos za duben, květen a červen dohromady se jednalo o cca 5 milionů příjezdů, v roce 2019 to bylo cca 5,8 milionů. Ve srovnání s 2. kvartálem 2021 jsou aktuální čísla 3,3 x vyšší, vezmeme-li rok 2020, došlo dokonce k 4,9násobnému nárůstu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Je tedy zřejmá větší chuť místních cestovat po České republice, než tomu bylo před covidem. Příjezdy zahraničních hostů ovlivňovaly stále ještě obavy z covidové situace a letecká spojení. Pro tuzemskou ekonomiku jsou přitom turisté ze zahraničí klíčoví, utrácejí zpravidla víc. Významnou roli tak hraje to, zda turisté v ČR přenocují, či ne. Zde je stále co zlepšovat. Letos ve 2. čtvrtletí hosté v ČR realizovali téměř 12 milionů přenocování, ve stejnou dobu před covidem jich ale bylo víc než 14 milionů.“  

Co se týče hostů ze zahraničí, nejvíc se v ČR letos ve 2. čtvrtletí ubytovávali Němci (521 tisíc příjezdů). Následovali návštěvníci ze Slovenska (229 tisíc), Polska (165 tisíc příjezdů) a Spojené státy (103 tisíc). Pokračoval výpadek cestovatelů z asijských zemí a Ruska.

„Kvůli pandemii covidu-19 byla loňská sezóna výjimečná pro kempy. Lidé je vyhledávali víc než dřív, příjezdů tehdy bylo 170 tisíc, v letošním 2. čtvrtletí se jednalo o 270 tisíc. Letos v červnu zájem o toto ubytování podle Asociace kempů vzrostl kvůli školním výletům a eventům (festivaly, setkání veteránů, podniků, rodin atd.). Obsazenost tak byla, ale na kratší dobu,“ říká vedoucí Institutu turismu agentury CzechTourism Petr Janeček a dodává: „V červenci se vydařil týden státních svátků, plno bylo především v notoricky známých kempařských oblastech jako je jižní Morava, jižní Čechy nebo Královéhradecký kraj. Pak přišlo i zhoršení počasí, a tím se kempy vylidnily, přirovnat by se to dalo k situaci v září.“

Nejvíc turistů (70 %) se ubytovalo v hotelech. Tato zařízení zaznamenala celkem 3,5 milionů příjezdů, což je o téměř 2,7 milionů příjezdů víc než ve 2. čtvrtletí 2021. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 je číslo téměř o 3 miliony vyšší. Do penzionů přijelo letos v dubnu, květnu a červnu celkem 719 529 turistů. Jde o zvýšení ve srovnání s rokem 2021 o 420 tisíc, ve srovnání s rokem 2020 dokonce o 520 tisíc. Podrobnosti a další informace budou zveřejněny na www.tourdata.cz.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...