Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny21. 4. 2021 15:55

Jak využívají internet české domácnosti v jednotlivých krajích?

Roste ochota připlatit si kvalitnější připojení

Nároky domácností na kvalitu internetového připojení se zvyšují. Polovina lidí je ochotna si za rychlost připlatit průměrně až 275 korun měsíčně navíc. Souvisí to i s pandemií koronaviru, protože 77 % respondentů nyní využívá připojení pro práci z domova a 56 % z dotázaných domácností pro on-line výuku. Téměř třetině lidí se právě kvůli těmto zvýšeným nárokům na přenos dat zhoršila kvalita připojení. Vyplývá to z pravidelného průzkumu, který uskutečnila poradenská skupina Grant Thornton ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Prioritou je vysokorychlostní připojení Foto: Shutterstock.com

„Průzkum ukázal, že lidé jsou častěji ochotni si připlatit za super rychlý internet, který chce již 58 % respondentů. A 45 % lidí je ochotno ke svým současným výdajům za internet připlatit v průměru dalších 275 korun měsíčně,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Informace o tom, jak jsou obyvatelé spokojeni s rychlostí a cenou za připojení k internetu a jakou mají představu o připojení domácností k internetu v budoucnu, jsou pro nás velmi důležité. Tato data nám totiž umožňují dále plánovat rozvoj internetového připojení v České republice,“ doplňuje ho jeho náměstek pro fondy EU Marian Piecha.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, Český telekomunikační úřad a Broadband Competence Office ČR ve čtvrtek 22. dubna od 9:30 hodin pořádají webinář k aktuálním otázkám zavádění vysokorychlostního internetu, zejména roli Jednotného informačního místa a spolupráci se stavebními úřady. „Stačí se zaregistrovat, účast na akci je zdarma,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „Na webináři mimo jiné představíme předpisy a základní postupy, které se při zavádění vysokorychlostního internetu uplatní, či přineseme praktická doporučení, jak postupovat při koordinaci výstavby sítí vysokorychlostního internetu s dalšími infrastrukturními stavbami ve městech a obcích.“

Jak dále vyplynulo z průzkumu, zvyšující se nároky na připojení se projevují i tím, že přibývají optické přípojky, které umožňují rychlost přenosu dat až 1 Gb/s (21 % respondentů). Naopak pozvolna klesá kabelový (29 % respondentů) a bezdrátový internet. Bezdrátové připojení i tak zůstává mezi respondenty dominantní, má ho 38 % domácností. Uživatelé nyní stále více využívají rychlostí připojení nad 100 Mb/s (28 % respondentů).

„Málokdo si před rokem dokázal představit, jak téměř ze dne na den vzroste význam internetového připojení v domácnostech. Kdy se na home office přemístí nemalá část kancelářské populace, a kdy se ve stejný čas zastaví život ve školách a výuka se přesune do online režimu. V těchto časech se domácí internetové připojení stalo klíčovým nástrojem, bez kterého se školní výuka a práce z domova neobejde. Oproti loňsku a v kontextu pandemie tak pozorujeme významný posun na trhu,“ říká partner Grant Thornton Advisory Zbyněk Bolcek.

Rychlost připojení se zvyšuje zejména proto, že téměř 77 % respondentů nyní využívá domácí připojení pro práci z domova (před rokem to bylo 48 %) a 56 % pro domácí výuku. Přitom víc než polovina z těchto uživatelů deklarovala, že za poslední rok se tento způsob využívání domácího připojení zásadně zvýšil. Domácnosti potvrzují, že se spotřeba zvýšila prakticky u všech služeb, ke kterým internetovou přípojku využívají. Kromě práce a školy jde o posílání e-mailů, zpravodajství, televizi či on-line hry a další služby. Zajímavostí je, že i když většina respondentů využívá domácí připojení k práci, pouze 3,6 % z nich dostává od zaměstnavatele na domácí internetové připojení příspěvek.

V souvislostí s pandemií koronaviru téměř třetina lidí (29,4 %) zaznamenala zhoršení kvality domácího internetového připojení. Víc než 25 % nespokojených uživatelů se pokoušelo o změnu poskytovatele, zrealizovat ji se podařilo pouze 7,3 % z nich. Celkově se ale spokojenost respondentů ve srovnání s předchozím rokem o 4 % zvýšila na celkových 60 %. Nejvyšší spokojenost byla v Plzeňském kraji (32 % nespokojených), nejnižší (cca 52 % nespokojených) naopak v kraji Karlovarském, Středočeském a Pardubickém.

Obvyklá měsíční platba za připojení bez ohledu na rychlost se pohybuje od 350 do 500 Kč (43 % respondentů). Existují zde významné regionální rozdíly –  k nejdražším oblastem patří Praha a Karlovarský kraj (36 % respondentů platí víc než 500 Kč), k nejlevnějším regionům naopak Jihočeský a Plzeňský kraj (77 %, resp. 55 % respondentů, platí méně než 350 Kč).

Druhý ročník celorepublikového průzkumu se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince loňského roku. Zúčastnilo se ho téměř 6 tisíc domácností. Na dané věci se ve spolupráci s jednotlivými kraji významně podílelo Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...