Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny11. 6. 2020 10:24

Hlasité ne kvótám pro potraviny

Jedním z nejviditelnějších dopadů pandemie jsou narušené globální dodavatelské řetězce. To se netýká jen průmyslové produkce, ale velmi silně i potravinářství. Znovu se tak otevírá téma potravinové soběstačnosti, které navíc rezonuje i v tématech ekologických.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Kvóty by poznamenaly i brněnský Zelný trh – i zde je značný podíl zeleniny a ovoce z dovozu Foto: Shutterstock.com

Poslanecký přílepek k aktuálně projednávané vládní novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích měl zajistit českým potravinám oblibu u zákazníků a Česku potravinovou soběstačnost. Nástrojem měly být povinné kvóty, cílem 85% podíl českých potravin na pultech českých obchodů. Vizi, která se po čase opět stala předmětem vážně míněných debat, podporuje současný i minulý ministr zemědělství, někteří poslanci, někteří zemědělci i někteří zákazníci.

Pomoc, která má smysl

Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu i většina expertů se k návrhu staví odmítavě. „Kvóty nejsou systémovým řešením, o podpoře kvalitní a konkurenceschopné tuzemské produkce potravin je však potřeba jednat,“ říká prezident SOCR Tomáš Prouza. V úterý 9. června proto předložil hospodářskému výboru dolní sněmovny koncept, který podporu tuzemské produkce masa a masných výrobků,  ovoce a zeleniny, pekařských a cukrářských výrobků, mléka a mléčných

„Namísto kvót navrhujeme státní podporu propagace českých potravin, podporu investic, využití mechanismu dlouhodobých garancí odběru a cen i motivaci k vytváření odbytových družstev, pomoc lokálním producentům při vstupu do lokálních obchodů, podporu efektivity jejich produkce i podporu marketingu a exportu. Za samozřejmou považujeme i podporu poptávky ze strany státu, smysl by měl závazek státu, krajů a municipalit preferovat například biopotraviny pro onkologická a porodnická oddělení v nemocnicích, jesle a mateřské školky. Znovu chceme jednat o úpravě zadávání veřejných zakázek tak, aby bylo možno bonifikovat krátké dodavatelské řetězce, což je návrh, který jsme spolu s Potravinářskou komorou předložili již loni v květnu,“ představuje Tomáš Prouza ve stručnosti základ podpory, která – na rozdíl od zákonných kvót – může českému zemědělství a potravinářství skutečně pomoci.

Podpora nejen potravinám

Negativně hodnotí poslaneckou iniciativu i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý: „Otázka potravinové soběstačnosti České republiky je tématem politické reprezentace v podstatě od sametové revoluce, kdy politici nezřídka chtějí toto téma zvednout. Velmi rozumím podpoře domácích zemědělců a výrobců potravin. Vím, že řada zemí, které přísahají na volný trh, skrytě domácí trh s potravinami chrání. Jsem si také vědom někdy až odsouzeníhodného chování velkých obchodních řetězců, vlastněných zahraničními matkami. Nemluvě o rozdílné kvalitě formálně stejných výrobků na různých trzích. Větší oblibu českých potravin ale nelze lidem nařídit zákonem. Hledejme všechny cesty, jak domácí výrobce podpořit, nejen u potravin. Zákonné omezení však způsobí více škody než užitku.“

Poslanci nesystémovému opatření zelenou zatím nedali, rozhodli o vrácení normy do sněmovních výborů k novému projednání a široké odborné diskuzi. Což je krok správným směrem.

 

 

 

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...