Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny30. 6. 2023 07:00

České inovativní projekty, které dobývají svět

S hlavou v oblacích, nohama na zemi

Chcete mít vlastní filmový trh s vlastními pravidly? Vytvořit z libovolné zdi filmové plátno a k tomu místo pro lidi, kteří mají zájem o něco zajímavého? Máte potřebu chránit své filmové dílo nebo certifikovat své digitální dokumenty? Pokud na jednu z těch otázek odpovíte ano, měly by vás zajímat projekty Ctirada Hemelíka.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: archiv Ctirada Hemelíka Ctirad Hemelík s Deepakem Choprou a manželkou Janou na prvním Spiritual leadership vzdělávacím programu v Praze Foto: archiv Ctirada Hemelíka

Podnikat začal Ctirad hned po střední škole. Sám o sobě říká, že jeho vášní je propojovat lidi, ale tak jednoduché to není. Jeho zálibou jsou ve skutečnosti zajímavé nápady, z nichž dokáže postavit životaschopné a úspěšné projekty. Pro ty pak dokáže nadchnout ostatní a s nimi je schopen projekty i realizovat. „Začínal jsem od píky, pořádáním akcí. Nepočítám je přesně, ale na dva tisíce jsem jich za svou kariéru zorganizoval, malé, větší i velké, v Česku i ve všech sousedních zemích,“ říká muž, který se právě v rámci jednoho ze svých projektů vrátil z filmového festivalu v Cannes, kde s distributory a filmovými studii domlouval další spolupráci. Právě film je totiž základem projektu Artinii.com – Art in Intelligent Interaction. Tento projekt Ctirad Hemelík realizoval s Vítem Krajíčkem, který je expertem v IT strategiích a developmentu či business analýzách potenciálních technologických řešení. „Právě tento rok v Cannes byl pro nás přelomový. Artinii.pro bylo oficiálním partnerem Cannes Next, pořádali jsme dvouhodinový workshop pro profesionály, hlavními panelisty byli naši partneři z celého světa, včetně Indie a Nigérie, což jsou největší a třetí největší filmový trh na světě,“ komentu­je Ctirad roli Artinii na prestižním festivalu.

Unikátní filmové tržiště

Myšlenka sama je prostá a zrodila se ve chvíli, kdy Ctirad chtěl před lety na svůj malý festival pár filmů, které nebyly v české distribuci. Absolvo­val bezmála roční martyrium. A uvědomil si, že takových lidí je možná na světě víc. Když ani po letech neexistovalo řešení, které by takovým fil­movým nadšencům jejich snažení ulehčilo, pustil se do realizace. Výsledkem je platforma, díky níž si snadno a pohodlně může kdokoliv objednat de facto kterýkoliv film pro komerční i nekomerční využití mimo běžnou distribuci. Filmové tržiště CinemaAnywhere.com a k tomu specializovaný přehrávač Artinii Cinema Player, úložiště filmů a profesionální systém, díky kterému mohou ma­jitelé práv snadno administrovat své filmy i mimo běžnou filmovou distribuci. V současné době je celý systém v USA v patentovém řízení.

Foto: archiv Ctirada Hemelíka Interaktivní prostředí pro filmové producenty a vlastníky práv v technologii Artinii.pro Foto: archiv Ctirada Hemelíka

Proč nestačí obyčejné DVD, které lze koupit na Amazonu? „Pokud to chcete dělat legálně, nestačí. Běžná DVD totiž mají ze zákona omezené použití, jsou pouze pro domácí projekci do šesti osob. Totéž platí pro nové streamingové platformy. Takže, přísně vzato, už větší rodiny mají smůlu. Při­tom je řada příležitostí, kdy chcete promítnout film veřejně většímu počtu lidí. Naše tržiště to umožňuje, jednoduše, v dokonalé kvalitě, s respektem k autor­ským právům a za rozumné ceny. Nemluvě o tom, že DVD pro velké plátno nemá dostatečné rozlišení, zatímco naše filmy ano a náš patentovaný Artinii Cinema Player je pro velká plátna určen, navíc chrání proti krádeži díla, a dokonce eviduje počet přehrání, který máte smluvně zajištěn. S tímhle projektem jsme se trefili, právě v Cannes jsme za něj před třemi lety dostali cenu za inovaci.“

Ctirad Hemelík

Podnikatel, kterého ve 22 letech inspirovalo Toronto a po dalších 22 letech mění svět filmu a autorských práv. A nejen ten: Česku a Slovensku představil osobnosti zvučných jmen, mezi nimiž byli i Raymond Moody, Deepak Chopra, Dan Millman a další. Spolupracoval s týmem, který několikrát uspořádal cestu Jeho Svatosti Dalajlámy do ČR. Před 17 lety založil největší festival zdravého životního stylu ve střední a východní Evropě – Festival Evolution. Je jedním ze zakladatelů online magazínu Flowee.cz a zakladatelem nadačního fondu Šťastné Česko, který má za cíl měřit takzvané hrubé domácí štěstí, a od roku 2018 pravidelně realizuje v ČR veřejný průzkum Štěstí.

Jeho současnými projekty jsou Artinii a Mytitle, které znají a využívají ve více než 50 zemích světa.

Bezpečnost na prvním místě

Jedním z kritických bodů celého systému, který maximálně respektuje autorská práva, je bez­pečnost. Ta je zárukou toho, že každý bude mít pouze to, co si skutečně koupí. „Troufám si říct, že zabezpečení máme na nejvyšší myslitelné úrovni, například šifrování pro nás řešil tentýž expert, který je řeší pro NASA. Podobných detailů je víc, a právě ty skládají unikátní systém. Podobný na světě nemá nikdo jiný. Můžete být třeba v Austrálii a chtít pro narozeninovou party dětí český dětský film. Vybere si, zaplatí kartou online a do třiceti minut máte film v počítači. Náš systém dovoluje skutečně v řádu mi­nut vytvořit ke zvolenému filmu titulky, zabezpečit jej vodoznaky a připravit pro projekci. To je naše přidaná hodnota – co mě před lety trvalo měsíce, to my zvládneme za půl hodiny,“ říká muž, který sám sebe popisuje jako člověka, který má sice hlavu v oblacích, ale nohy na zemi: „Mám rád výzvy, ale musím cítit alespoň slabě jejich reálný základ.“ Ar­tinii reálný základ potvrzuje každou hodinou – vy­užívají ji lidé takřka v padesáti zemích světa, filmy díky ní už na téměř dvaceti tisících projekcí vidělo na čtyři miliony diváků. A pozor, není to služba jen pro koncový trh. „Vlastně mě překvapilo, že naše možnosti využívají i velcí distributoři, protože jim umožňují nasadit filmy i do technologicky horších podmínek, do malých okrajových kin nebo do kin letních. A zvedají si tak tržby i za filmy v běžné distribuci. Ale uznávám, logiku to má,“ usmívá se Ctirad Hemelík.

Síla vedlejšího produktu

Způsob Ctiradovy práce na projektech dokládá jeden významný detail: Při tvorbě technologic­kého zázemí pro Artinii se zrodil nápad využít blockchain pro certifikaci vlastnictví elektro­nických dokumentů, autorských práv či jako potvrzení určitých faktů. Blockchain toto všechno zvládá, ale neexistuje jednoduchá služba, která by takovou možnost zpřístupnila všem. Vlastně, už existuje. Vznikl projekt Mytitle.com, vůbec jedna z prvních reálně fungujících českých aplikací blockchainu určená pro privátní sféru, byznys, průmysl i government. A opět trefa do černého – bez větší marketingové masáže má dnes po roce existence více než 100 000 uživatelů ve více než 200 zemích světa a spolupracuje s těmi největší­mi. Tomu se říká česká stopa v globalizovaném světě. A z podobné blockchainové rodiny je další projekt, Certoo. „Napsali jste knihu či vytvořili jiný text? Jste autorem fotografie nebo videa? Vytvořili jste nový design? Bojíte se, že vaše dílo bude zneu­žito nebo že je někdo zkopíruje? S Certoo si během chvíle zajistíte důkazy proti kopírování či napodo­bování vašeho díla. Pomocí blockchain technologie získáte silný důkaz, kterým prokážete, že vaše autorské dílo existovalo v okamžiku jeho nahrání do Certoo, a to přesně v té podobě, ve které jste jej do Certoo nahráli. Důkaz, který obstojí i u soudu, důvěryhodnost a funkčnost tohoto nástroje byla potvrzena nezávislým certifikovaným soudním znalcem,“ představuje Ctirad Hemelík další ze svých pomyslných dětí.

V principu jde v případě Certoo a Mytitle o službu, jejímž jádrem jsou databáze, u nichž klient platí za certifikaci informací, dokladů o stavu či vlastnictví. „Většina lidí vidí blockchain jako rovnítko ke kryp­toměnám. Ale to není jeho hlavní význam, protože nejdůležitější je to, že jde o systém nezaměnitelných informací. A ty mají svůj smysl v celém širokém spektru činností, od kreativních přes finanční až po legislativní. A tady zatím vidím obrovský prostor pro růst,“ uzavírá Ctirad Hemelík.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...