Středa 1. května 2024
ikona hodiny11. 2. 2022 13:27

Technologie mění v logistice celou filozofii podnikání

Logistika vstupuje do transformační desetiletky, tvrdí ve svém aktuálním vydání respektovaná zpráva Logistics Trend Radar globální společnosti DHL, lídra trhu. Některé vlivy se projevují již několik let, některé jsou zcela nové a své uplatnění teprve hledají. Podle expertů je ale zcela zřejmé jedno: logistika zítřka, to bude nová úroveň.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Logistika nové úrovně Foto: Shutterstock.com

Není asi překvapením, že za většinou nových trendů v logistice stojí eruptivní rozvoj e-commerce. A právě e-commerce přinese v nejbližších letech ještě jednu extrémní kvalitativní změnu. Přes prudký rozvoj je totiž e-commerce pouhým zlomkem globálního obchodu. I to se však má změnit. Elektronický obchod si brousí zuby na B2B, což je pochopitelné. Vždyť objemově je to koláč třikrát větší než B2C. Svou roli v transformaci má samozřejmě pandemie a také loňské dramatické narušení globálních logistických řetězců. Jsou výraznými akcelerátory inovací v logistice. Jinými slovy, schopnost utvářet či alespoň adoptovat nové technologie, modely a trendy bude tím hlavním faktorem, který na logistickém trhu rozhodne o zítřejších lídrech.

Věk B2B e-commerce je za dveřmi

Znáte obchod, který může své zákazníky počítat na miliardy? Znáte. Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Alibaba, Baidu, Tencent a možná i další se staly nepostradatelnou částí našich životů. Nejmladší generace je již digitálně zcela dospělá. Online svět je synonymem neomezené nabídky a (takřka) svobodného přístupu k nevyčerpatelnému obsahu veškerých možných zdrojů včetně sociálních vazeb. Ano, platí to především v soukromém životě, ale právě nastupující generace si tyto své privátní postoje přenesou velmi rychle i do byznysového a pracovního prostoru. Globální elektronický obchod roste a bude růst ještě rychleji. Mimochodem v posledních letech to bylo každoročně zhruba o 20 %. Těžko najdete jiný podobně dynamický sektor.

Vše je sice ve fázi výzkumu, ale je zřejmé, že 6G sítě, které lze očekávat v praxi již v horizontu deseti let, skokově zdokonalí současné služby. Jejich rychlost by mohla dosáhnout až 1 tb/s, zatímco hranice 5g sítí je někde kolem 10 gb/s a zatím dosahují rychlosti přibližně poloviční. A standardní 4g lte dovoluje jen zhruba 150 mb/s.

Šance pro malé vzrůstá

Mohlo by se zdát, že tak jako v e-commerce bude i v logistice prostor pouze pro nadnárodní obry, kteří dnes jednoznačně dominují trhu. A je to – v obou oblastech – jeden z nejrozšířenějších omylů. Model 3PL logistiky, který celou oblast pojímá jako sofistikované outsourcované řešení, dává nejen prostor menším a malým specializovaným hráčům z oblasti obchodu, ale nabízí až nečekaně atraktivní prostor novým řešením obecně. Za posledních deset let směřovalo do oblasti logistiky podle studie DHL na 30 miliard dolarů ze zdrojů venture kapitálu. A kolem 3 000 startupů v současnosti pracuje na vývoji nových produktů, služeb a modelů pro logistiku. Dominantními oblastmi zájmu jsou data, umělá inteligence, robotizace a internet věcí.

Data jako strategická priorita

Z pohledu interních procesů je logistika závislá na extrémně rychlém a zcela bezchybném zpracování deciliard informací. Jestliže někde rozhodují data a schopnost vytěžit z nich kvalitu, je to právě v logistice. Objednávky, expedice, specifické proměnné, pohyb, stav… Nekonečná dynamika v globálním prostoru. Dokázat ji efektivně využít je, a především bude základem logistického bytí. Nicméně to si žádá především špičkové analytiky. Teprve ti mohou programovat inteligentní analytické systémy, které by dokázaly bezchybně sledovat, diagnostikovat, optimalizovat, predikovat a řídit komplexní logistické sítě.

Bez umělé inteligence to nepůjde

Respektované americké sdružení MHI prezentovalo data svého loňského průzkumu – 79 % odborníků na dodavatelský řetězec očekává, že umělá inteligence se v logistice stane klíčovou kompetencí již v průběhu letošního roku. Očekávají od ní zlepšení řízení rizik a výrazně vyšší předvídatelnost jednotlivých operací. Díky umělé inteligenci budou firmy schopné na základě historické zákaznické zkušenosti predikovat budoucí poptávku do nejmenších detailů, což dovolí optimalizaci provozních procesů na úrovni, která byla ještě včera nemyslitelná. Robotická automatizace procesů (RPA) využívající technologie strojového učení je zkrátka budoucností logistiky. Ačkoliv se lidé obejdou bez expertních programátorských kompetencí a vystačí si s pokročilejší uživatelskou úrovní, RPA pro ně a za ně dokáže řešit stále složitější problémy.

Dnes kolaborace, zítra autonomie

Pokročilá robotika a automatizace jsou sice zatím doménou výroby, ale protože jsou stále levnější, dostupnější a jejich schopnosti se zlepšují, začínají pronikat i do ostatních segmentů, logistiku nevyjímaje. Typickým příkladem jsou pokročilé flexibilní vychystávací a manipulační systémy. Strojové učení a stále výkonnější a citlivější senzory umožňují adaptaci robotických systémů i v prostředí tak dynamickém, jako je logistika. Jejich schopnost přizpůsobit se začíná překonávat schopnosti člověka. Zatím jde spíše o kolaborativní modely, nicméně plně autonomní systémy již existují a bude jim patřit zítřek podobně jako autonomním doručovacím robotům. Autonomie se bude týkat jak vnitřního prostředí, tak toho vnějšího, nejrychlejší nástup se dá očekávat právě u interních systémů a na poslední míli.

 

Svět spoutaný ke svobodě

Miliardy obyvatel všech kontinentů využívají chytré telefony a internet, a to je základní faktor, který ovlivňuje nástup nových technologií. Síť obepíná celou Zemi a imperativem dneška je co nejrychleji vyplnit na mapě konektivity poslední bílá místa. Datové sítě 5G budou zítra standardem. Ale to zdaleka není konečná. Do deseti let tu budou funkční 6G sítě, na nichž již dnes vědci pracují. Jaké konkrétní novinky přinesou? Vše je sice ve fázi výzkumu, ale je zřejmé, že skokově zdokonalí současné služby. Jejich rychlost by mohla dosáhnout až 1 Tb/s, zatímco hranice 5G sítí je někde kolem 10 Gb/s a zatím dosahují rychlosti přibližně poloviční. A standardní 4G LTE dovoluje jen zhruba 150 Mb/s. Taková rychlost umožní ještě větší rozvoj internetu věcí a chytrých měst. Naprostým standardem se stane, že komunikovat budou i věci samy mezi sebou. V logistických systémech, kde rychlost a propustnost jsou prioritou a hraje se v zásadě o sekundy, bude svět 6G znamenat zcela novou kvalitu. Všechny řetězce se stanou zcela transparentní nejen pro logistické operátory, ale i pro samotné zákazníky.

Realita bez hranic

Potenciál mají ale i další fenomény, které se zatím v logistice příliš neuchytily, ale to nic neříká o jejich možném vlivu. Je tu především blockchain či bezpilotní a bezposádková letadla i autonomní vozidla využitelná na dálkovou přepravu. Všechny tyto technologie, jejichž čas teprve má přijít, nejenže zlepšují možnosti logistických operátorů, ale v konečném důsledku znamenají bezpečnější, rychlejší a kvalitnější procesy na všech úrovních. Vydělají na tom všichni, nejvíce zákazník.

Technika se bez lidí neobejde

Robotika a automatizace, data mining, pokročilá analytika, strojové učení, senzory, IoT a vše ostatní bude hrát významnou roli. Digitální transformace z pohledu mnohých hrozí tím, že lidé, jejichž práce převezmou umělé systémy, se stanou zbyteční. Jedná se však o zbytečnou obavu. Ano, všichni nesmírně rychle oceňujeme výhody nových technologií a je zřejmé, že dnes viditelným cílem pro logistiku jsou plně automatizované logistické systémy schopné vnímat situaci se všemi změnami, analyzovat ji a přizpůsobovat se jí. Všechny digitální systémy ale potřebují lidi. Protože všechny systémy je nutno utvářet, budovat, udržovat a vylepšovat. Ti, kteří si to uvědomují, počítají i nadále s tím, že hlavní roli budou hrát lidé. A ještě jeden aspekt je ve hře. Lidé nakonec rozhodují o přijetí, či odmítnutí inovací. Úkolem již dnešních personalistů je proto tvořit tým tak, aby obstál i v době eruptivních změn. Nová nebude jen logistika, mění se totiž celá firemní filozofie.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Nejnovější Expertní pohled

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...