Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny17. 8. 2020 19:18

Spoléhat na stát nelze

Čtrnácté setkání vlastníků rodinných firem, které pořádají společně agentura COT, Asociace rodinných firem a advokátní kancelář Pavelka Partners, hostil dnes Hotel Lotrinský ve Velkých Pavlovicích. Více než padesát majitelů rodinných firem se letos již podruhé sešlo, aby sdíleli své zkušenosti a společně debatovali o současnosti a budoucnosti.

Petr Karban Petr Karban autor

Novinář, marketingový expert. Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí jako Creative & Content Director a šéfredaktor několik titulů včetně publicistického portálu KomoraPlus.

Foto: Aleš Funke Foto: Aleš Funke

Dopoledne bylo věnováno workshopům, které připravila Asociace rodinných firem a advokátní kancelář Pavelka Partners – první se věnoval transformačnímu procesu, respektive otázce, zda je lépe rodinný majetek prodat či předat a jak se na tyto procesy co nejlépe připravit. Odpoledne pak bylo věnováno dvěma panelovým diskusím. V první se ekonom Lubor Lacina, profesor managementu a ekonomiky Ústavu financí Mendelovy univerzity a zakladatel a ředitel think tanku Mendelovo evropské centrum spolu s Oldřichem Šubrtem, lékařem a zdravotnickým manažerem, zakladatelem a ředitelem pražské kliniky Program Health Plus, která je špičkovým zařízením consierge medicíny, věnovali současné situaci, zapříčiněné pandemií. „Nečekejte, že stát v oblasti zdraví něco pro firmy udělá,“ komentoval současnost dr. Šubrt a kritizoval skutečnost, že pokud se podnikatelé starají o zdraví svých zaměstnanců, je velmi složité a v podstatě nemožné tyto náklady přenést do účetnictví jako uznatelné náklady. Což je zřejmý nedostatek současné legislativy, když v zahraničí je uznatelnost těchto nákladů možná a běžná, v některých zemích v tomto smyslu stát dokonce majitele firem podporuje cílenými dotacemi.

Druhá panelová diskuse, která dnešní oficiální část setkání uzavřela, byla otevřenou zpovědí dvou úspěšných tuzemských podnikatelů na téma Jak se budují titáni. U jednoho stolu zasedli Jiřina Nepalová, spoluzakladatelka a ředitelka evropské makléřské pojišťovací společnosti Renomia a s ní Lubomír Stoklásek, někdejší zachránce a dnešní majitel evropského lídra v oblasti kooperační výroby a produkce zemědělské techniky, pelhřimovské společnosti Agrostroj. V jiné rovině se oba shodli na tomtéž – podmínky tuzemských podnikatelů, majitelů prosperujících rodinných firem, jsou s evropskými nesrovnatelné a stát, přes nesčetné proklamace, se jejich koncepční podpoře de facto nevěnuje. Zvláště současná doba, kdy podnikatelé čelí krizi poptávky i krizi nabídky, však ukazuje, že podpora rodinných firem je jednou z cest k budoucí prosperitě – jsou to totiž právě rodinné firmy, které cestu z krize hledají investicemi.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Aktuality

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Aktuality
V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

„Když jsem se bavil na cestě zpět s účastníky...

„Je povzbudivé vidět, jak české firmy a startupy v oblastech...