Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny30. 10. 2020 09:02

Duch doby v Novém Městě nad Metují

Hodinky jako pocta Ladislavu Sutnarovi

Výrobu unikátních malosériových hodinek nové české značky Bohematic zahájila skupina kolem investora Josefa Zajíčka a designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Ze společné vášně pro techniku, řemeslnou zručnost a staré závodní automobily se zrodil nápad na koncept hodinek vystavěný na precizní manufakturní výrobě a nadčasových tvarech. Koncept, který má ambice české hodinářské umění vrátil tam, kam historicky patří.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: archiv Bohematic Foto: archiv Bohematic

V českých zemích je totiž silná hodinářská tradice, vždyť řemeslo v sobě spojuje umění a design s použitím přesných strojírenských technologií, tedy odvětví, ve kterých jsme za Rakouska-Uherska a první republiky dosahovali mezinárodního věhlasu. A mnoho se na tom naštěstí nezměnilo ani za časů komunismu. Dnes, mnoho let po jeho pádu, jsou český design, typografie a přesné strojírenství zaslouženě zpět ve světové špičce. A duch doby tak našemu hodinářství přeje znovu.

Tvůrci nové značky jsou Josef Zajíček, úspěšný investor, zakladatel firmy Benet, českého lídra v oblasti automotive. Dnes mimo jiné majitel Autodromu Most. Milovník historických sportovních vozů, moderních technologií a československého průmyslového designu. Ten se spojil s designéry Michalem Froňkem a Janem Němečkem, zakladateli designérského studia Olgoj Chorchoj, autory návrhů pro značky TON, Bomma, Kavalier Glass, Moser nebo Mikov.

Řemeslnou erudici do projektu vložili Lukáš Ešner a Renata Eichlerová. On – hodinář s citem pro mikrosvět jemné mechaniky a řemeslnou výrobu za použití unikátních materiálů a nových technologií – prošel českou hodinářskou školou, dlouhodobě působil v prestižních hodinářských ateliérech v zahraničí a po návratu do Čech stál u zrodu mnoha mechanických náramkových hodinek s puncem české manufakturní výroby. Ona – zkušená konstruktérka náramkových hodinek, jejímž životním krédem je uvádět věci do pohybu a při práci vždy hledá konstrukční řešení, respektující rovnováhu mezi funkční a estetickou stránkou věci –  se mimo jiné podílela na vývoji a výrobě hodinek vzdávajících hold 100. výročí vzniku naší republiky. Tým doplňují Petr Dressler, hlavní designér a kreativní konstruktér, který v další generaci pokračuje v rodinné tradici a Jana Volfová, která se zkušeností z kompletace a servisu tisíců manufakturních hodinek ze své mnohaleté praxe řemeslně zušlechťuje miniaturní součástky a skládá je v jeden dokonale funkční celek.

První model hodinek série GRAPHIC, která připomíná to nejlepší z historie i současnosti českého grafického designu, vzdává poctu Ladislavu Sutnarovi. Tento avantgardní umělec dosáhl světového věhlasu a jeho díla patří k základům soudobé vizuální komunikace, designu a typografie. Dominantou hodinek je velký reliéfní číselník z pera Studia Marvil s dokonalým fontem, který Ladislav Sutnar navrhl pro označení budov v newyorském Bronxu v roce 1958 a jímž se následně inspiroval Tomáš Brousil, současný typograf světového formátu, který vytváří kompletní fonty pro značky jako FIFA, Delta Airlines, Lasvit nebo Electronics Arts a vytvořil také font Ladislav, jenž byl v tomto případě aplikován. Detaily číselníku, tvar ruček i design korunky nesou typické prvky Sutnarovy tvorby vycházející z přísných kritérií geometrických tvarů a elegantní modernistické typografie. Model se vyrábí v pěti různých barevných verzích Tapir White, Rhino Black, Camel Ardoise, Elephant Blue a Walrus Silver, jejichž označení a odstíny vychází z názvů slavných hraček navržených Sutnarem.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...