Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny11. 12. 2020 15:31

Kosmetická léčba pro penzijní systém

Ministryně Jana Maláčová představila dnes obrysy,  možná pilíře důchodové reformy. S ambiciózním zvoláním Startujeme. Pomiňme, že reforem na papíře už tu byla celá řada, stejně jako koncepcí a strategií všemožného druhu, leč realizace potom spíše nijaká než nějaká. O start se v žádném případ nejedná, jen o sumarizaci možných kroků. Objevuje se v ní řada novinek i řada výrazných otazníků.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Zaručený důchod při splnění základních podmínek, snížení nutné doby pojištění, dřívější odchod do důchodu v náročných profesích, snížení daní pro pracující důchodce, výchovné za péči o děti, vícezdrojový systém financování. Vstřícně by se dalo říct, že je to cesta dobrým směrem a díky za ni. Jenže…

Skutečnou podobu důchodovému systému dá jeho detailní nastavení. A to vzbuzuje řadu otázek… Bude zaručený důchod navázán na medián mezd? Měl by být, jinak je částka deset tisíc korun jen takovým plácnutím do vody. Za péči o děti výchovné náleží, za péči o rodiče či sourozence už ne? To do systému, který chce být spravedlivý, ale vnáší zřejmou nespravedlnost. Za deset let v náročné profesi o rok dříve do důchodu? To je spíš kosmetická než funkční změna, ještě stále jsou dnes profese, kde po třiceti letech už jste fyzicky za hranicí možností a důchod vám je pořád víc než deset let vzdálen.

Ale především, na polovině cesty zůstává konstrukce důchodu jako takového. Základní, rozumějme solidární, důchod – všem stejnou měrou, k tomu případné časové úlevy či finanční bonusy. Nad tím pak důchod zásluhový, odvislý od výše příjmu a délky pojištění. Logická myšlenka, takto měly být důchodu postaveny již dávno. Základní důchod platí stát, na zásluhový důchod se skládají zaměstnanec a zaměstnavatel. Logiku však ten model ztrácí, pokud prostředky zásluhového důchodu nejsou vázány na osobní účet a sám důchodce si z nich nemůže v důchodovém věku čerpat dle libosti nebo alespoň nějak variabilně. Přičemž na takový osobní účet může v rámci benefitů přispívat svému zaměstnanci nad zákonný rámec zaměstnavatel nebo tak v rámci rodinné solidarity mohou svým rodičům přispívat synové a dcery.

Komise pro spravedlivé důchody tak po měsících práce přichází s něčím, co v zásadě jen opakuje již známé myšlenky a nic nového nepřináší. A potichu, spíš jen mezi řádky, připomíná, že stát si s úhradou důchodů do budoucna tak úplně neví rady a bude se snažit přenést část zátěže na majitele podniků. I to by se snad dalo pochopit – pokud by to byly prostředky adresné a neutopily se v rámci daní a odvodů v rozpočtu, s nímž stát zachází velmi problematicky.

Pokud dnes představené body mají být lékem na neduživý penzijní systém, nelze než konstatovat, že je to léčba pouze nedostatečná. Skvrny na kůži možná zmizí, zánět v těle zůstává…

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...