Neděle 5. května 2024
ikona hodiny1. 2. 2021 17:56

Standardem je chytrý sklad 

Úspora prostoru, času, personálu i financí, zvýšení efektivity a pracovního komfortu při současném snížení fyzické manipulace a chybovosti. To jsou přednosti, které průmyslu nabízí chytré sklady, bez nichž se dnes už žádný moderní provoz neobejde.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: archiv Kasys Foto: archiv Kasys

Moderní chytré skladové systémy, které kombinují sklad a dopravník do jednoho celku a vše vybavují inteligencí, dokážou automaticky měřit rozměry skladovaných položek, najít ve skladu optimální místo pro co nejefektivnější využití prostoru a také snadno vyhledat a připravit položky požadované k výdeji. Nejsofistikovanější verze jsou zcela samoobslužné, s nulovými nároky na personál schopné zvládnout i několik plně funkčních obslužných míst.

Špičkou v oboru chytrých skladových systémů je společnost KASYS®, jejíž automatizované skladové systémy Hänel Rotomat® a Hänel Lean-Lift® jsou dnes absolutní špičkou. Nejčastější využití nacházejí jako provozní výdejny nářadí a měřidel, mezioperační sklady či sklady náhradních dílů, ale objevují se již i v administrativě či zdravotnictví.

Chytré sklady – vedle toho, že přinášejí primární úspory zdrojů – představují i manažerskou přidanou hodnotu, dovolují totiž online přehled o využití a stavu zásob, což umožňuje optimalizovat provoz a snižovat ztráty.

Společnost KASYS® 

Společnost vznikla jako generální zastoupení společnosti Hänel Büro-und Lagersysteme GmbH v roce 1992 a rychle se stala jedním z předních dodavatelů a realizátorů projektů v oblasti automatizovaných skladových systémů. V průmyslové oblasti se jedná především o operativní sklady, výdejny nářadí a měřidel nebo mezioperační sklady. Trendem současnosti jsou především automatizované skladové systémy, které se vyznačují maximálním využitím prostoru, tedy skladováním maximálního počtu položek na minimální ploše, a které dovolují řídit vysoce efektivně naskladnění a vyskladnění při zachování krátkých manipulačních časů.

 

Chytré sklady pro americkou hi-tech společnost

Solar Turbines je mezinárodní společnost se sídlem v USA a je jedním z předních výrobců průmyslových plynových turbín ve světě. V České republice působí od roku 2012 na třech místech. Jsou jimi výrobní a testovací centrum Žebrák, opravárenské centrum Žatec a centrum sdílených služeb Praha. Jejich doménou jsou generální opravy plynových turbín a jejich testování. „První dodávka našich automatizovaných skladových systémů Hänel Lean-Lift® do žateckého závodu Solar Turbines proběhla již v roce 2014, tehdy to byly dva kusy, v letech 2016 až 2020 pak bylo v opravárenském centru v Žatci instalováno dalších jedenáct zařízení. Výsledkem byla značná úspora místa a optimalizace skladové plochy. Spokojenost klienta byla impulzem k dalšímu projektu pro nově vybudované testovací centrum Žebrák. Manažer logistiky zvolil v Žatci praxí ověřený typ zařízení a koncem roku 2018 proběhla samotná instalace dvou nových zařízení Hänel Lean-Lift® typ 2460-825. Jen pro zajímavost, každé z těchto zařízení s 55 policemi na zastavěné ploše pouhých 7,9 m2 poskytlo 110 m2 úložné plochy a 33,3 m3 skladového prostoru. Celková kapacita dvou zařízení tedy přinesla výraznou úsporu místa a také optimalizaci logistických procesů, přičemž byly zachovány krátké přístupové časy i při skladování ve větších výškách. V současné době je v testovacím centru Žebrák používáno již celkem osm našich zařízení, v žateckém opravárenském centru pak dalších třináct,“ představuje jednu z mnoha realizací Marek Heriban, manažer obchodu společnosti Kasys.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Pohled z praxe
ZČU v Chebu otevře jedinečný studijní program

„Vysoké školství v kraji dlouhodobě podporujeme a snažíme...

Předpokládaný termín vypsání přijímacího řízení je v červnu....

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...