Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny12. 7. 2021 11:29

Osudová třináctka pro české stavebnictví

Stane se úterý 13. 7. černým dnem pro české stavebnictví? To je otázka, kterou dnes veřejně vyslovil Svaz měst a obcí. Otázka, která ve skutečnosti rezonuje napříč všemi politickými stranami a mnoha zainteresovanými profesními svazy a sdruženími. Černou barvu ale v případě dlouho očekáváné rekonstrukce stavebního práva jednotliví aktéři vnímají rozdílně. A celý legislativní proces je ukázkovým příkladem toho, jak může být politika iracionální.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Nedávné senátní odmítnutí novely stavebního zákona je důvodem, proč dnes budou poslanci o této normě jednat znovu. Argumenty pro schválení novely jsou zřejmé – stavební řízení je v česku neúměrně dlouhé a řadí nás na chvost světového žebříčku, mezi země se zcela nefunkční státní administrativou. Zatímco v okolních evropských zemích schvalují i složitější stavby v řádu měsíců, v Česku stejný proces trvá v průměru více než osm let. Že taková situace brzdí významně růst ekonomiky je zřejmé.

Nepřekvapí, že novela má i své odpůrce. Především mezi těmi, jimž současný stav v zásadě vyhovuje. I proto těmi nejhlasitějšími jsou zástupci měst a obcí, protože právě oni v přenesené působnosti státní správy dnes mají stavební řízení ve své gesci. Že je to systém dlouhodobě nefunkční, prokorupční a přispívající k nejednotnému výkladu pravidel a postupů, to je rovněž zřejmé.

A tak předseda Svazu měst a obcí František Lukl bije na poplach a vysílá do světa poplašné zprávy o budoucí nefunkčnosti systému a znepřístupnění stavebního řízení všem mimo velká města. Komunisté mu ochotně přizvukují a straší národ tím, že v důsledku jednoho paragrafu budeme lidi stěhovat do sklepů.

Paradoxem je, že všichni, dokonce i ti, kteří nevyslovili jediný faktický argument, ale pracují jen se zjitřenými emocemi, volají po zdravém rozumu. Ten říká, že zmíněná novela rozhodně není dokonalá. Zjevně je však v klíčových aspektech lepší než stávající právní úprava a má potenciál rozhýbat zkostnatělou stavební byrokracii. A jen tak mimochodem, nemělo by v digitálním věku být občanovi jedno, kdo a kde o jeho žádosti či v jeho věci rozhoduje? Nepostačí, že to bude profesionál, který bude rozhodovat na základě jednotných a transparentních pravidel?

I Hospodářská komora senátní hlasování komentovala nesouhlasně a dnes vyzývá poslance, aby nechali zvítězit zdravý rozum. Což znamená schválit ne sice dokonalý, ale přesto lepší právní předpis a urychleně dotáhnout a vyladit digitalizaci celého stavebního řízení. Snad to poslancům dojde a ta zítřejší třináctka osudovou nebude. V opačném případě totiž česká ekonomika přijde o impuls, který jí bude velmi citelně chybět.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...