Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny13. 3. 2020 05:54

Výstraha koronavirem

Pandemické šíření zmutovaného viru je možno vnímat různě. Vedle jiného nám ukazuje naši zranitelnost a usvědčuje nás z toho, jak málo se soustředíme na podstatu. Tím menším problémem jsou uzavřené školy, divadla, kina, stadiony. Prapodivně působí sportovní soutěže bez diváků, přece sport se dělá pro diváky. Opravdu? Nebylo to původně tak, že parta lidí, co měla chuť prohánět puk po ledě či merunu po trávníku, si chtěla změřit síly s podobně postiženými? A teprve moderní schopnost světa zpeněžit i nemožné udělala ze sportu byznys? Nevím. Divné to je, v Národním si taky včera nestřihli Shakespeara jen tak pro sebe.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Trochu větším problémem by asi byly uzavřené hranice. My, co jsme zažili ostnatý drát, to tak dramaticky nebereme, zvláště když věříme, že je to jen na chvíli. Co když to ale příště bude na déle? A co ti, kteří ostnatý drát nezažili a žijí s vírou či nadějí, že svět patří nám?

Ještě větším problémem by byly uzavřené obchody a obchodní centra, zrušená hromadná doprava. S vědomím toho, jak dlouho přežije virus v prostoru, je sice těžké laickým pohledem pochopit, že kino s dvěma stovkami diváků je větším rizikem než obchodní centrum, jímž za ty dvě hodiny trvání filmu projde několik tisíc návštěvníků, ale věřme odborníkům.

Zásadním problémem by byly nefungující továrny. Propad ve službách ekonomiku poznamená, ale její jádro – v případě Česka – je v průmyslu, v exportu. Nefungující továrny by znamenaly, že růst se změní v pád, těžko předvídat jak hluboký.

Není paradox, že nějaký nicotný organismus, jehož velikost je obvykle jen několik málo jednotek až desítek nanometrů a bez hostitele přežije pouhých pár hodin, nám odhaluje v plnosti význam slova křehkost? Buď jak buď, každé opatření se odrazí v propadu tržeb v nejrůznějších segmentech. Propad tržeb znamená propad příjmů státu, snížení HDP. Jak to celé dopadne? Těžko říct. Ekonomové uvažují nad tím, zda způsobí pandemie po propadu nabídky i propad poptávky. Zbytečně, už ji způsobila.

Ale netřeba zabývat se pandemií. Onemocnění COVID-19 v plné nahotě ukazuje zranitelnost globální ekonomiky, jejíž jádro se nachází v jedné části světa, aktuálně ekonomicky nejvýhodnější. K rozvrácení světových trhů by bohatě postačil půlroční výpadek asijské produkce všeho, co z tamních továren putuje křížem krážem od Ruska po Falklandy, od Austrálie po Kanadu. Stojí nám ta závislost na jediné teritoriálně omezené produkci za to? Jistě, při regionálně strukturované ekonomice by cena mnoha produktů byla vyšší. Anebo taky ne. Mysli globálně, jednej lokálně. Baťa věděl, co dělá. Decentralizace a dematerializace výroby, jak ji slibují aditivní technologie, má skutečně něco do sebe. Máme čekat? Na co? Španělská chřipka před sto lety se zdá nenávratně pryč, současné zdravotnictví přece umí zázraky. Příroda ovšem též. A je zřejmé, že hrozby typu ebola, HIV, HPAI H5N8, MERS, Nipah, SARS či Zika netvoří konečnou řadu. Je na místě být připraven. Vědci prý znají přibližně 5 000 druhů virů, počet těch neznámých, a přesto existujících se odhaduje na statisíce pouze u savců. Zatím to mohlo být jen takové škádlení…

 

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...