Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny16. 3. 2021 14:59

Hospodářská komora posílá vládě sedm doporučení

S trochou nadsázky by se dalo říci, že prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý včera svým online projevem k podnikatelům otevřel druhý pandemický rok. I proto, aby jeho výsledek nebyl pro tuzemské podnikání zničující, v jeho řeči zazněla doporučení, která míří do Strakovy akademie.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Naučme se žít a pracovat s covidem Foto: Shutterstock.com

Svým projevem k podnikatelům Vladimír Dlouhý naznačil, co je současnou snahou Komory. Zdá se totiž, že přes testování i očkování to nejdůležitější je naučit se s covidem žít i pracovat. Co Dlouhý vzkazuje vládě?

Co nejrychlejší proočkování obyvatel ČR je nejdůležitější úkol dneška. Hospodářská komora je připravená se na očkování zaměstnanců podílet ve fázi, kdy přijdou na řadu věkové skupiny, které podnikají či jsou zaměstnáni. Komora nabízí síť našich členských i nečlenských firem, ale například i vývoj digitálních aplikací, umožňující lepší administraci celého procesu.

Neuzavírejte provozy s více než 50 zaměstnanci. Ekonomické dopady razantní uzávěry všech výrob by byly velmi tvrdé a zpětně by dopadly i na schopnost státu s pandemií bojovat.

Vláda musí plně logisticky, materiálně a legislativně zajistit projekt testování v podnicích. Masivní testování je cestou nejen k udržení chodu průmyslových a dalších výrob, ale i cestou k rychlejšímu otevírání obchodů, služeb a cestovního ruchu.

Vyzýváme vládu, aby se vyjadřovala jasně, informace podávala po společné zralé úvaze a říkala i v předvolebním období pravdu, byť je někdy nepříjemná. Současnou komunikační strategii vlády považujeme za, mírně řečeno, ne příliš dobrou. Jasná zpráva veřejnosti i podnikatelům zvýší důvěru a omezí nejistotu.

Realizujme efektivní kompenzace skutečně postiženým podnikatelům. Držme program Antivirus, ale hlavně co nejrychleji zaveďme do života poslední schválené programy, kde je podpora odvozována z poklesu obratu. Vláda současně musí být připravena tuto základní strukturu kompenzačních programů držet tak dlouho, jak to bude situace vyžadovat.

Děti jsou naší budoucností, upřednostníme jejich návrat do škol. Potřebujeme vzdělané děti. Potřebujeme i kvalitní, praktické učňovské vzdělávání. Potřebujeme špičkové školství, proto je i pro podnikatele důležité, aby se děti mohly opět učit ve školách. Dokonce to považujeme za tak důležité, že až se bude země otevírat, ať má otevření škol přednost i před podnikateli.

Vyzýváme vládu, aby tvrději prosazovala ta opatření, která sama nařídila. V zahraničí i pokuty za pouhé nenošení roušek na veřejnosti jsou nesrovnatelně vyšší. Nebudeme bránit ani postihu těch podnikatelů, kteří v rozporu s nařízeními načerno podnikají, a při tom pobírají kompenzace.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...