Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny8. 1. 2021 10:14

Kam úspěšně investovat v roce 2021

Jak se mohou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2021? Přinese rok 2021 zklidnění, nebo bude drama eskalovat? Do čeho investovat, jak se budou vyvíjet tradiční aktiva a jak investiční alternativy? To jsou otázky, jimž se na největší investiční konferenci v Česku, středečním Investičním fóru, věnovali přední tuzemští i zahraniční ekonomové, bankéři a investiční odborníci.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Hlavními tématy letošní konference, která vzhledem k okolnostem probíhala online, byly podílové fondy, disruptivní technologie, energetika, bitcoin, nemovitosti i spekulativní tipy na americkém akciovém trhu. Mezi experty byli mimo jiné i James Hickling (Fidelity International), George Russell (Franklin Templeton), Aleš Michl (ČNB), Jeff Meys (NN Investment Partners) či Filip Kejla (Wood & Company), celou konferenci moderovali Petr Novotný a Roman Chlupatý.

Roman Pilíšek se domnívá, že letošní rok bude ještě turbulentnější než rok 2020, protože koronavirus ještě neřekl poslední slovo. „Je nebezpečné věřit, že vakcína vyřeší veškeré problémy světa. Nejistota by měla hrát do karet zlatu.

Pro Jana Maňáka mohou být zajímavé small cap akcie nebo rozvíjející se trhy. Loňský rok přál sektoru udržitelného rozvoje. Opatrnost doporučuje v případě technologií, které podle něj valuačně mírně předběhly dobu.

Štěpán Uherík si všímá toho, že bohatí neinvestují výrazně jinak než všichni ostatní. Základem jsou akcie, dluhopisy a komodity, alternativní investice představují až vrchol pomyslné pyramidy. „V Save & Capital pracujeme s tím, že v každé fázi ekonomického cyklu se různým třídám aktiv daří různě. Naší prací je hledání ideálních poměrů, abychom nabízeli zajímavé zisky při minimalizaci potenciálních ztrát,“ poznamenal.

Michal Šnobr se jako minoritní akcionář ČEZ logicky soustředí na energetiku – v prostředí vysokých cen emisních povolenek považuje vodní elektrárny a původní jaderné zdroje doslova za svatý grál. Celá Evropská unie podle něj nyní čeká na ekonomicky přijatelný koncept skladování elektřiny, který podpoří obnovitelné zdroje energie, či na pokrok v oblasti malých a modulárních reaktorů.

Filip Kejla upozornil, že trh není perpetuum mobile a představa, že na burze všichni zbohatnou, je nebezpečná. Růst cen akcií navzdory pandemii řadu investorů dotlačil k názoru, že vydělat na trhu je lehké. Historické zkušenosti ale varují, na trh by investoři měli začít nahlížet standardní optikou, která říká, že sice lze vydělat, ale ne všichni mohou být vítězi.

Kryptoměnový expert Josef Tětek radí nakupovat bitcoin průběžně, s týdenními odstupy. Právě tato strategie je podle něj vůbec nejlepší obranou proti volatilitě kurzu. Prohlásil rovněž, že nakupovat altcoiny nedává smysl, protože téměř všechny za bitcoinem v dlouhodobém horizontu výkonnostně zaostávají.

Záznam celé letošní investiční konference nabízí Investičníweb.cz na svém twitterovém účtu.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...